Metges de Catalunya reclama a Lleida millores laborals i docents per als facultatius en formació

L’Agrupació de Facultatius en Formació de Metges de Catalunya (MC), creada a principis d’aquest 2016, ha reunit aquest dilluns més d’una vintena de metges interns residents (MIR) a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, per presentar un manifest reivindicatiu, en què exigeix als responsables polítics i sanitaris una millora de les condicions laborals i docents per als joves facultatius, davant l’“allau de retallades econòmiques i de drets” dels darrers anys.

Els residents adverteixen que la reducció de les plantilles mèdiques i l’absència de professionals sanitaris “ha fet impossible garantir l’adequada supervisió i bona formació de tots els MIR”, els quals també han patit les retallades econòmiques que “no han fet altra cosa que empitjorar la nostra ja de per si precària economia”.

Per tot això, l’agrupació MIR reclama en el manifest unes “jornades laborals adequades a les necessitats docents i no només a les necessitats assistencials” que s’han multiplicat per la reducció de la plantilla. Així, proposa que s’assignin oficialment dues hores diàries fixes en la jornada laboral MIR per fer “exclusivament” activitats docents.

A més, demana que les empreses sanitàries estableixin “jornades de formació continuada, periòdiques i generalitzades per a tots els residents dins l’horari laboral”, seguint un pla integral de formació elegit per cada centre hospitalari i tenint en compte els diferents programes formatius de cada especialitat. També reivindica l’“acreditació” dels cursos impartits per l’empresa durant el període de formació especialitzada i la “recuperació dels cursos d’aprenentatge del català”.

D’altra banda, els MIR fan una crida a augmentar la plantilla de tutors i professionals sanitaris “que permeti la bona formació del resident i la millora de la qualitat assistencial”.

Pel que fa a la millora de les condicions laborals, el col·lectiu exigeix “inspeccions de treball periòdiques” que obliguin les empreses a complir “de manera estricta” la jornada laboral del metge en formació, així com el “respecte a la lliurança postguàrdia i la recuperació de les dietes durant les jornades d’atenció continuada (guàrdies)”.

L’objectiu de l’agrupació sindical és que totes aquestes reivindicacions, que també han presentat a Tarragona i que, properament, ho faran a Girona i a Barcelona, serveixin com a punt de partida per aconseguir el “primer acord laboral i docent MIR” de Catalunya.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez