19-M: Dia Mundial de la Metgessa i el Metge de Família

#DiaMF2018

Des de l’any 2010 i a proposta de la World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians (WONCA), el 19 de maig se celebra el Dia Mundial del Metge de Família. Un any més, Metges de Catalunya (MC) participa en aquesta commemoració que pretén donar visibilitat a la tasca dels especialistes en medicina familiar i comunitària, i reconèixer el seu valor en l’àmbit de l’atenció primària i en el conjunt del sistema sanitari. 

“Les metgesses i els metges de família han d’aplicar i estar al dia dels coneixements de diferents disciplines mèdiques. La seva atenció va més enllà dels seus pacients i s’estén a les famílies i a la comunitat, amb un abordatge biopsicosocial. A més, realitzen una labor fonamental de prevenció i educació sanitària. Tot això amb una pressió assistencial que sovint és desbordant”, remarca Óscar Pablos, metge de família i secretari del Sector Primària ICS de MC. 

Per celebrar l’efemèride, el sindicat mèdic ha cedit la paraula als veritables protagonistes, els metges i metgesses de família que, amb total llibertat, han expressat els seus sentiments sobre la situació de la seva professió, les seves preocupacions o els aspectes que consideren que haurien de canviar per oferir una millor atenció de salut familiar i comunitària. 

Facultatives i facultatius de diferents punts del territori han demanat major reconeixement a la seva contribució al sistema sanitari; que la seva atenció i el seu temps se centri en escoltar i explorar els pacients i no en el registre de dades; més facilitats per a la conciliació i solucions per pal·liar els efectes de les retallades i la manca de professionals que pateix el primer nivell assistencial. 
 

Lydia Roig

 

María Jose Armenteros

 

María José García

 

Lluís Fajula

 

Elena Monserrate

 

Olga Gutiérrez

 

Raquel Pinto

 

Mario Mori

 

Montserrat MartínezMC comparteix i avala totes aquestes demandes i recorda que l’anàlisi de les deficiències i les mesures necessàries per dignificar l’atenció primària “fa temps que està fet” i ha arribat l’hora “que es prengui seriosament”.