Àlex Mayer: "Si la revisió de les guàrdies de 24 hores és a costa de cobrar menys o de treballar més dies, tampoc té sentit"

Àlex Mayer, secretari de facultatius joves de Metges de Catalunya

La ministra de Sanitat, Mónica García, s’ha compromès aquest dimecres a rebaixar la durada de les guàrdies mèdiques de 24 a 17 hores. A més, ha assegurat que la reducció no afectarà el sou dels facultatius. Garcia ho ha anunciat després de rebre la metgessa intensivista Tamara Contreras, promotora d’una recollida de signatures digital per reclamar la fi de les jornades d’atenció continuada de 24 hores que fins ara ha aconseguit prop de 120.000 adhesions.

El secretari de residents i joves facultatius de Metges de Catalunya (MC), Àlex Mayer, ha valorat l’anunci com a “positiu”, però ha assegurat que s’ha de concretar més la seva aplicació, negociant-ho amb els agents socials i els governs de les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha insistit que la reformulació del model de guàrdies només serà possible si s’incorporen més professionals al sistema. "Si la revisió de les guàrdies de 24 hores és a costa de cobrar menys o de treballar més dies, tampoc té sentit”, ha afirmat. Com a exemple, ha explicat que, si se substitueixen les jornades de 24 hores per torns de 12 hores, es podria donar la situació que un professional treballés dues setmanes seguides sense descans, fent torns de 12 hores el dissabte i el diumenge.

Pel que fa a una possible pèrdua retributiva derivada de la reducció de les hores de guàrdia, Mayer ha recordat que l’atenció continuada “tot just es paga al mateix preu que l’hora ordinària de treball”. Aquesta compensació, que “es justificava fa 20 o 30 anys, quan les guàrdies representaven una expectativa de treball”, ha perdut la seva raó ser en el moment que les guàrdies s’han convertit en jornades de 24 hores de “treballar sense parar”. Per aquest motiu, el secretari sindical ha demanat que, a més de reduir-les, les guàrdies “s’han de retribuir com el que són, hores extra".