
La presidenta de Metges de Catalunya (MC) ha advertit en una entrevista a Crónica Global que la sanitat pública catalana està sofrint una “descapitalització” de professionals mèdics a causa de les condicions de treball i la manca de conciliació. L’alternativa laboral per als facultatius no és només la sortida a altres països o territoris de l’Estat, sinó també a la sanitat privada, que és “més competitiva tant a nivell salarial com a l’hora de conciliar”, una qüestió que amoïna especialment als joves i per a la qual el sistema públic “no té sensibilitat”.
Roca ha subratllat que la població catalana ha crescut en més 500.000 persones en els últims 10 anys, mentre que el nombre de metges no ho ha fet de manera proporcional i fins i tot, en els cas dels metges d’atenció primària, està per sota dels que hi havia abans de les retallades. “Si hi ha aquestes llistes d'espera tan llargues per ser atès a una consulta externa hospitalària, en atenció primària, en una cirurgia o una prova, és perquè hi falten professionals”, ha assegurat.
En aquest sentit, davant les afirmacions que qüestionen el dèficit de facultatius, la presidenta del sindicat ha recriminat al Departament de Salut que “desconeix la realitat”, ja que “no sap quants metges especialistes té ni on treballen”.
Pel que fa al projecte de reforma de l’atenció primària impulsat pel comitè CAIROS, Roca ha anunciat que MC activarà properament un observatori per a avaluar a temps real els canvis que s’introdueixin al sistema. “No volem esperar un any. Si hi ha una mesura que funciona, ho direm, i si hi ha un problema, també”, ha explicat.
Tanmateix, ha insistit que sense contractar més professionals no es podrà resoldre el problema de sobrecàrrega assistencial perquè “difícilment les fórmules administratives o d'intel·ligència artificial poden substituir la feina d'un metge”.