Aparicio: “L’atenció primària està a la UCI i, si no s’hi posa remei, morirà”

El secretari del Sector Primària concertada de Metges de Catalunya (MC), Jordi Aparicio, ha criticat aquest divendres la desídia dels gestors sanitaris i responsables polítics davant l’esfondrament de la xarxa d’atenció primària, com a conseqüència d’una falta crònica de recursos que repercuteix en la qualitat assistencial, “amb menys diagnòstics oncològics precoços, pitjor control de patologies cròniques, deficient seguiment dels trastorns mentals i escassa identificació de noves necessitats assistencials”.
 
En un article d'opinió publicat al diari El Punt Avui, Aparicio ha advertit que l’atenció primària –la “ventafocs” de la sanitat pública, com la defineix– “està a la unitat de cures intensives (UCI) i, si no s’hi posa remei, morirà”. El maltractament continuat que pateix, ja des d’abans de la crisi financera global de 2008, està sobrecarregant de feina les consultes, ha apuntat, i això “ha abocat el personal mèdic a la fatiga extrema, el desencant, la frustració i la malaltia per estrès, depressió o burnout”.

Per al dirigent sindical, la situació crítica del primer nivell assistencial no s’ha explicat correctament des de l’Administració “i no crec que sigui per desconeixement, sinó perquè queda malament dir que el sistema està desbordat”. Així, ha assegurat que el col·lapse total dels centres de salut persistirà, si no s’aboquen molts més mitjans al sistema. “Després de dos anys de pandèmia, és impossible endreçar la demora en els controls, els diagnòstics i els seguiments de malalties comunes amb el mateix personal i els mateixos recursos”, ha afegit.

Aparicio ha criticat que, sota el pretext de la responsabilitat, els gestors de salut instin els professionals a treballar més (allargament o doblatge de jornades, autocobertura de baixes i jubilacions, etc.) per recuperar l’atenció sanitària demorada per l’onada devastadora de la COVID-19, “com si aquesta [la responsabilitat] no formés part inherent de la nostra professió”. Ha deixat clar que els metges i les metgesses volen dedicar més temps als seus pacients per “poder atendre’ls com és degut”, però ha insistit que es necessiten més recursos i més plantilla per poder-ho fer.

“Sense una sanitat pública forta i equitativa per a tothom, i una porta d’entrada al sistema sanitari eficaç, no tindrem el país amb les garanties d’atenció sanitària que volem”, ha conclòs.