El vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), David Arribas, s’ha mostrat indignat amb el Pla d'estiu 2021 del sistema sanitari, dissenyat pel Departament de Salut, ja que no preveu augmentar la plantilla, tot i disposar d’un pressupost de 7,8 milions d’euros que és tres vegades superior al de 2019. “El sistema es fonamenta en el voluntariat dels seus professionals. No es compta amb el reforç de cap increment del nombre de facultatius ni d’infermeria i això ens sorprèn”, ha dit aquest dilluns en declaracions a Catalunya Informació.
Arribas ha explicat que aquest serà un estiu atípic, en el qual molta població no sortirà de Catalunya i, per aquest motiu, Salut mantindrà operatius més del 90% dels recursos estructurals, però amb una part de la plantilla de vacances. “Seran els professionals que es quedin els que hauran de cobrir aquestes absències”, ha lamentat. “El CatSalut parla de reorganització i autogestió dels centres, dues paraules que fa servir molt sovint quan no sap què fer i deixa en mans dels treballadors i del seu voluntarisme la feina”, ha criticat.
Per al dirigent sindical, la situació s’embrolla encara més si es té en compte que la cartera de serveis s’ha ampliat darrerament de manera considerable amb l’atenció dels centres residencials, els quadres postcovid, l’agudització dels trastorns de salut mental i la patologia desatesa per l’impacte de la pandèmia. “El volum de feina que ens espera és altíssim i els recursos són que ens seguim esforçant després d’un any i mig que ens ha deixat exhausts. És una forma d’esprémer-nos fins a l´última gota i quan no hi hagi més gotes què faran, perquè som els que som”, ha exclamat irritat.
D’altra banda, Arribas ha assegurat que, amb les condicions de treball actuals, difícilment el sistema atraurà professionals de fora. “Nosaltres som exportadors de talent, no som importadors. Som de les comunitats que paguem menys sou i fem treballar més als professionals que estan al sistema. En aquestes circumstàncies, a ningú li ve de gust venir a Catalunya”, ha conclòs. Al contrari, ha puntualitzat: “La gent el que fa és aprendre idiomes per marxar a qualsevol país europeu, on les condicions que s’ofereixen són molt millors que les d’aquí”.