Bartolozzi: “La sobrecàrrega laboral crea un estrès crònic en els facultatius difícil de suportar”

La secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Elena Bartolozzi, ha assenyalat aquest dilluns a Ràdio 4 que, si el sistema sanitari no disposa de suficient temps, mitjans i professionals per cobrir el servei, la sobrecàrrega laboral i assistencial dels facultatius es desborda fins a causar un “estrès crònic difícil de suportar”. Ha explicat que, en moltes ocasions, la pressió és tan gran que el personal mèdic no és capaç d’atendre els pacients com caldria.

Durant un debat sobre l’estat de salut de la sanitat catalana, Bartolozzi ha reclamat al Govern una major dotació pressupostària per superar l’infrafinançament endèmic que pateix el sistema –la despesa en salut per càpita a Catalunya és actualment la mateixa que l’any 2007– i ha advertit que una nova pròrroga dels comptes de la Generalitat, la tercera consecutiva, seria “nefast” per a la xarxa sanitària.

“L’entrada de més població, l’envelliment de les persones i la complexitat de les malalties ha fet que un sistema ja prou saturat es tensi més i més provocant que, al final, els professionals esclatem com ja va passar en les mobilitzacions de la tardor passada”, ha manifestat.

Aquesta precarietat de les condicions de treball afavoreix, segons ha remarcat Bartolozzi, la marxa de molts professionals cap a altres comunitats autònomes i la tornada als seus llocs d’origen de bona part dels facultatius que venen a formar-se a Catalunya. “Demano a qui tingui la responsabilitat que posi sobre la taula el que ha de posar per frenar tot això i poder donar l’atenció que es mereixen els pacients”, ha conclòs.