Catalunya només incrementa en vuit places l’oferta MIR de medicina familiar i comunitària des de l’esclat de la pandèmia

dimarts, 6 setembre, 2022

Malgrat ser l’especialitat mèdica més deficitària i una de les que ha rebut l’impacte més fort de la pandèmia de la COVID-19, l’oferta de formació sanitària especialitzada de medicina familiar i comunitària a Catalunya només s’ha incrementat en vuit places des de la convocatòria MIR 2020-2021, la primera planificada en plena crisi del coronavirus.

Així, mentre que la sanitat catalana oferia aleshores 365 places per als futurs metges i metgesses de família, ara n’ofereix 373, segons la convocatòria 2022-2023 publicada aquest divendres passat al Boletín Oficial del Estado (BOE). 

Per a Metges de Catalunya (MC), aquest augment és “insignificant” i no ajuda en res a mitigar la crisi que pateix l’atenció primària, sobretot per la falta de recursos humans. Per a Metges de Catalunya (MC), aquest augment és “insignificant” i no ajuda en res a mitigar la crisi que pateix l’atenció primària, sobretot per la falta de recursos humans. No obstant això, el sindicat també reclama la millora urgent i ineludible de les condicions de treball al primer nivell assistencial (menys sobrecàrrega assistencial, menys burocràcia a les consultes i millors retribucions) per evitar que les places de formació quedin desertes, com ha passat recentment.

A principis de juny, el sindicat va constatar que el primer nivell assistencial de l’Institut Català de la Salut (ICS), que gestiona el 80% dels centres de salut, tenia 689 facultatius i facultatives menys que abans de les retallades, entre especialistes de medicina familiar i comunitària, pediatria, oncologia, i obstetrícia i ginecologia.

A banda d’això, MC va aportar una altra dada preocupant: el sistema primari de salut haurà d’afrontar en quatre anys la jubilació forçosa per edat de 944 metges i metgesses de família (el 23% de la plantilla d’aquesta especialitat), sense que les autoritats sanitàries hagin planificat el seu relleu.

Convocatòria
En total, Catalunya ofereix aquest curs 1.428 places de formació sanitària especialitzada pel sistema de residència per a les titulacions universitàries de Medicina, Farmàcia i de l’àmbit de la Psicologia, la Química, la Biologia i la Física, 65 més que en la convocatòria anterior. Això representa un increment del 4,8%.

En xifres absolutes, les especialitats que més augmenten la seva oferta són oncologia mèdica (+7 places), medicina intensiva (+6 places) i medicina nuclear, neurologia, i hematologia i hemoteràpia (+4 places). Per contra, immunologia i radiofarmàcia perden una plaça cadascuna. Com a novetat, enguany s’incorpora l’especialitat de psiquiatria infantil i de l’adolescència amb 3 places.

L’oferta de places més gran l’acapara medicina familiar i comunitària (373), seguida de pediatria i àrees específiques amb 77 places, una més que el curs anterior; anestesiologia i reanimació amb 71 places, les mateixes que ja oferia, i medicina interna que repeteix amb 70 places.

Madrid continua sent la comunitat autònoma que més places (1.559) de formació sanitària especialitzada ofereix per al personal facultatiu, per davant d’Andalusia (1.519) i Catalunya (1.428). En global, els centres sanitaris espanyols ofereixen 9.210 places, 398 més que fa un any (+4,5%).

Examen
La prova selectiva per accedir a les places tindrà lloc el 21 de gener de 2023 i consistirà en contestar un qüestionari de 200 preguntes, més 10 preguntes de reserva, en un temps màxim de quatre hores i mitja. 

El termini de presentació de sol·licituds s’ha obert aquest dilluns, 5 de setembre, i es tanca el dia 19 del mateix mes, a les 14.00 hores.