
COMUNICAT DE POSICIONAMENT DE MC RESPECTE AL CANVI ORGANITZATIU DEL PAC FIGUERES
Des del compromís ferm amb l’Atenció Primària i el respecte als seus professionals, volem fer públic el nostre posicionament davant els recents canvis al Punt d’Atenció Continuada (PAC) de Figueres.
El sindicat Metges de Catalunya (MC) defensa un model d’atenció urgent de primària territorial, proper i centrat en les necessitats de la ciutadania, extern a l’àmbit hospitalari. Ara bé, quan aquest model no es pot garantir amb condicions dignes i sostenibles, actuar per preservar la salut física, mental i emocional dels professionals no és una opció, és una obligació ètica i col·lectiva.
L’atenció continuada de primer nivell assistencial a la ciutat de Figueres ha passat per diferents models organitzatius. A l’any 2000 va ser assumida de manera exclusiva per l’hospital concertat de la Fundació Salut Empordà (FSE). Posteriorment, l’any 2008, es va crear el PAC Figueres, fruit d’un conveni de col·laboració entre la FSE, l’ICS Girona i Albera Salut S.L. Això va comportar que els professionals de l’atenció primària de l’ICS tornessin a assumir l’atenció urgent de la ciutat.
A partir d’aquell moment, els problemes organitzatius, de sobrecàrrega dels professionals i de males condicions laborals van ser continuats i van anar augmentant i empitjorant fins al punt que l’any 2016 els treballadors de l’EAP de Figueres van recollir signatures per demanar que el PAC s’ubiqués fora de l’Hospital de Figueres. La resposta va ser que fins al 2020 no es podia replantejar el conveni de col·laboració.
Des de la finalització del conveni, el PAC Figueres es troba en situació de provisionalitat. Albera Salut S.L es va desvincular l’any 2022 i l’ICS Girona també ho ha acabat fent. En aquests anys, MC ha denunciat reiteradament l’empitjorament de les condicions de treball dels professionals sanitaris i ha defensat la necessitat d’una millor coordinació entre les tres entitats implicades. Aquest mateix any 2025, els professionals del PAC han signat un nou manifest en què denuncien la situació que viuen pel fet de trobar-se dins de l’hospital. La dependència indirecta i la manca de coordinació entre els dos serveis són els principals problemes que esgrimeix el personal del PAC.
Aquest manifest el van fer arribar a la Gerència de l’ICS Girona i a la Regió Sanitària de Girona, demanant novament un canvi d’ubicació i una millora de les seves condicions de treball. Sabem que s’han plantejat diferents possibilitats per part de l’ICS i de la mateixa RS Girona per fer possible el trasllat, però, per diferents motius, no s’han pogut aprovar.
Creiem que el silenci institucional, la manca de previsió i la desconnexió amb la realitat assistencial viscuda sobre el terreny han estat factors determinants. Per això, celebrem que finalment s’hagi posat fi a una situació insostenible i que la RS Girona hagi pres una decisió.
Demanem que aquest gest vagi acompanyat d’un veritable reforç de les estructures assistencials de l’atenció primària, amb recursos, espais adequats i funcions ben definides, especialment al servei d’atenció continuada.
Així mateix, traslladem el nostre agraïment i reconeixement a les companyes i companys que han persistit i resistit amb dignitat fins avui. El vostre malestar i la vostra actuació no ha estat en va. Ha sacsejat consciències i ha marcat un abans i un després.
Des de MC, seguirem defensant la dignitat professional i assistencial perquè l’atenció sanitària, tant de la població gironina com del conjunt dels ciutadans del país, sigui sostenible i de qualitat.
Metges de Catalunya
Sector Primària ICS Girona
Girona, 23 de juliol de 2025