Contundent victòria judicial de MC que obliga l’ICS a pagar les guàrdies en el període de vacances

Jutjats de Girona

Metges de Catalunya (MC) ha guanyat el primer judici que s’ha celebrat sobre la reclamació del pagament de la mitjana de les guàrdies treballades pel personal facultatiu de l’Institut Català de la Salut (ICS) en la nòmina corresponent al període de vacances. El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha donat la raó a MC i ha condemnat l’entitat pública a abonar a un professional mèdic les quantitats degudes en la retribució de les vacances per les guàrdies treballades des de l’any 2017 i fins a l’actualitat, així com pel complement de cap de guàrdia d’aquest mateix període.

En la seva resolució, el jutge deixa clar que les normatives nacionals sobre les vacances retribuïdes s’han d’alinear amb la Directiva 2003/88 de la UE, ratificada per diferents sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que diu que la retribució del període de descans ha de comprendre tots els conceptes que percep de manera fixa i periòdica el treballador. I entre aquests conceptes es troben les guàrdies mèdiques.

Pel que fa als arguments de l’ICS per negar el pagament de la mitjana de les guàrdies, la sentència també els desmunta sense embuts. Per una banda, refusa que el descans posterior a les jornades d’atenció continuada tingui la consideració de vacances retribuïdes, i per l’altra, considera que no està acreditat que l’increment del preu de l’hora de guàrdia fixat pel II Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat equivalgui a un prorrateig de la part corresponent a les guàrdies de la nòmina de vacances.

Èxit
Encara que la resolució del jutjat gironí no és ferma, MC valora com un "èxit" tant el resultat positiu de la demanda com el posicionament del magistrat que "esvaeix qualsevol mena dubte" sobre l’obligatorietat de les empreses de mantenir la retribució normal o habitual durant les vacances. 

Per al sindicat, es tracta d’un primer pas per al reconeixement definitiu d’aquest dret europeu.