Cruz: “El sistema sanitari català té necessitats urgents”

Article ARA Jordi Cruz

El president de Metges de Catalunya (MC) assegura que el sistema públic de salut té “moltes necessitats i urgents” i demana la formació d’un nou Govern de la Generalitat perquè “el país no es pot aturar”. En un article publicat al diari ARA, Cruz reivindica l’execució de polítiques que permetin mantenir el progrés social. En aquest sentit, assenyala l’àmbit sanitari com un dels sectors que més necessita l’aplicació de mesures que permetin revertir els efectes de la crisi i les retallades.

Jordi Cruz situa el pressupost del Departament de Salut a l’epicentre i reclama que el futur executiu català es fixi com a objectiu primerenc la recuperació del pressupost de l’any 2010, el més gran que ha tingut mai Salut i que, des de llavors, s'ha retallat en més de 1.000 milions d'euros. Per al president del sindicat mèdic, l’increment del finançament s’ha de destinar a problemes que cal resoldre amb promptitud, com la reducció de les llistes d’espera quirúrgiques i la renovació dels equipaments sanitaris obsolets. A més, considera que els recursos addicionals han de tenir un caràcter finalista per prioritzar l’assistència. “Almenys un 25% dels recursos sanitaris s’han d’adreçar a l’atenció primària, per reforçar les plantilles i millorar les condicions de contractació dels professionals. Pel que fa a l’àmbit hospitalari, els nous ingressos han de permetre obrir més llits d’aguts a partir de les necessitats estructurals dels centres i optimitzar el procés d’atenció, organització i drenatge dels serveis d’urgències”, assevera.

Pel que fa als professionals del sistema, Cruz reivindica la millora de les seves condicions laborals i retributives que “encara arrosseguen les seqüeles de les retallades”. Així mateix, alerta que la inestabilitat laboral i la precarietat contractual que afecta el col·lectiu mèdic, sobretot els joves facultatius, i la previsió que en els propers deu anys es jubili un terç dels metges que ara estan en actiu, reclama que es prenguin decisions estratègiques per garantir el manteniment de la qualitat assistencial. De la mateixa manera, remarca la necessitat d’aplicar la perspectiva de gènere “en un sector cada vegada més feminitzat que sovint oblida la promoció de la igualtat i les mesures de conciliació”.

Cruz valora positivament alguns dels projectes iniciats per Salut, com l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Comunitària (ENAPISC), el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) i el pla de garantia de l’estabilitat laboral, i sol·licita que tinguin continuïtat i es dotin de pressupost. “Fa molts anys que ens vantem (amb raó) de tenir un dels millors sistemes públics de salut del món. Aquesta joia de la corona que hem construït entre tots i que, en gran part, és possible gràcies a la vocació de servei i la dedicació dels seus professionals, es pot esmicolar si cau en l’abandonament o l’autocomplaença”, avisa.