Cruz: "Molts treballadors veuen la retallada del 5% com a primer concepte de la nòmina. Això, en el context actual, encara fa més mal"

Protesta 5%

El president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, reclama que els facultatius, a través dels seus representants majoritaris, participin en la reconstrucció sanitària i social de Catalunya després de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus. En un article publicat al diari Nació Digital, Cruz retreu al Govern de la Generalitat i al Departament de Salut que no comptin amb el sindicat mèdic a l’hora de prendre decisions sobre l’organització del procés assistencial postcovid i sobre les condicions de treball dels metges i les metgesses del sistema públic de salut. A més, denúncia que, pel que fa a la compensació als professionals per l’esforç realitzat i el risc assumit durant el pic de l’epidèmia, "el més calent és a l’aigüera", i recorda que "són molts els treballadors i les treballadores que en el primer concepte de la nòmina de maig de 2020 veuen per 120è mes consecutiu la reducció del 5% vinculada al reial decret 3/2010". Una realitat que, en el context actual, assegura, "encara fa més mal".

El mandatari lamenta que, a diferència d’altres formacions sindicals amb "escassa penetració entre el col·lectiu mèdic", MC no formi part del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut), tot i haver-ho demanat en diverses ocasions. En aquest sentit, afirma que el fet que no es convidi a participar a l’organització més representativa dels facultatius en aquest i en altres òrgans de decisió és "incomprensible i d’una elevada incompetència, si no es tracta d’un menyspreu deliberat".

Respecte a la "nova normalitat sanitària", Cruz avisa que es poden veure afectades les condicions laborals dels professionals, com les vacances, la jornada, els torns i els horaris, i demana a l’Administració que no actuï de manera unilateral. "El Govern no pot passar el corró i actuar sota el principi de l’ordeno i mano que tant es critica quan prové d’altres nivells administratius". La negociació i el pacte amb els professionals, inclosos els agents socials més representatius de cada col·lectiu, "és una obligació democràtica i un signe de bon govern, que escolta i pren decisions fonamentades", afegeix el president de MC.

Pere Aragonès i el 5%
En resposta al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha afirmat que els sanitaris ja han recuperat el descompte salarial del 5% aplicat des de l’any 2010, Jordi Cruz rebat que la pèrdua retributiva acumulada pels professionals, tenint en compte les congelacions salarials i les diferents retallades, "és molt superior al 5%". Així mateix, acusa el conseller d'Economia i Hisenda de fer un "exercici trampós" assimilant les pujades de sou anuals a la recuperació d’una retallada "aplicada de manera ininterrompuda des de fa 10 anys". 

Finalment, el responsable sindical insta el Govern a convertir la crisi del coronavirus en una oportunitat de millora del sistema i manifesta la voluntat de MC de participar en el procés de reconstrucció sanitària i social del país, però demana que a l’altra banda de la taula "hi hagi interès, no només bones paraules".

"Els metges i les metgesses només volen un reconeixement professional i laboral a l’alçada de la seva formació, responsabilitat i qualitat del treball que desenvolupen, començant per tenir-los en compte en les negociacions i els acords", remarca el president del sindicat mèdic.