Arran de la polèmica desfermada per l’anunci d’ajustos de personal als centres d’atenció primària i hospitals durant l’estiu, l’Administració ha assegurat que l’impacte d’aquestes mesures serà menor perquè, des de l’any 2019, el sistema compta amb més professionals en plantilla per substituir internament les vacances dels treballadors. Aquest suposat increment —sempre menor en el cas del col·lectiu mèdic— ha estat discutit pel vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), David Arribas.
En un article d’opinió publicat aquest dimecres a ElNacional.cat, el dirigent sindical ha explicat que les xifres de personal sanitari que ofereix l’Institut Català de la Salut (ICS) responen al concepte de ‘plantilla equivalent’. En comptes de reflectir el nombre absolut de persones contractades, se sumen les hores total de treball realitzat i es divideixen per jornades completes de 37,5 hores setmanals. Així, si dos facultatius, amb les seves hores extres, guàrdies i escreix de pacients, fan una jornada equivalent a la de un facultatiu i mig cadascun, el sistema comptabilitzarà que la plantilla compta amb tres facultatius. “D’aquesta manera, la dimensió real de la plantilla mèdica queda desvirtuada i l’Administració pot presentar uns números més raonables, gràcies al sobreesforç malaltís i a una sobrecàrrega continuada del seu personal”, ha afirmat Arribas.
Les suma d’hores d’excés de feina per part del personal que ja està en plantilla permet donar cobertura a la demanda assistencial de la població, però el sistema se sosté per “dinàmiques de treball esclavitzants”, ja que la seva manca d’atractiu i unes condicions laborals “funestes” foragiten els professionals a l’hora d’incorporar-se als equips. A més, “la perversió arriba al seu zenit quan totes aquestes hores de treball afegit no es retribueixen com el que són, hores extraordinàries, ni s’ofereixen fórmules de descans i conciliació per compensar el sobreesforç”.
Per al vicesecretari general del sindicat mèdic, aquesta organització de l’assistència, provocada pel dèficit de personal mèdic, redunda en el malestar del col·lectiu. “En comptes de trobar solucions es consoliden mesures que només es podrien acceptar en situacions excepcionals”.
Finalment, ha assenyalat que la plantilla mèdica de la sanitat pública catalana és “clarament insuficient i va minvant dia rere dia”, i ha advertit que les noves generacions de metgesses no acceptaran el “sostingut patiment mental i laboral, i les inesgotables jornades de treball” perquè “tenen clar que no tot és acceptable en nom de la vocació”.