Delegats i delegades de Metges de Catalunya (MC) de diferents centres hospitalaris i d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona s’han concentrat aquest dimecres davant la delegació del Govern de la Generalitat de la província per reclamar "amb caràcter urgent" millores laborals, professionals i retributives per al col·lectiu mèdic. Els representants dels facultatius gironins han denunciat que la sanitat catalana estava “malalta” abans de l’arribada del coronavirus que, com va passar amb la crisi econòmica, "ho ha fet esclatar tot".
En declaracions als mitjans de comunicació, el president del Sector Primària ICS de MC, Javier O’Farrill, ha assegurat que la no aplicació de les mesures acordades per a la finalització de la vaga de facultatius de novembre de 2018 és la causa del desbordament que es viu ara amb la pandèmia de la Covid. "El sistema és insostenible amb els recursos que tenim, no podem oferir una assistència adequada". O’Farrill ha explicat que els facultatius del primer nivell assistencial volen recuperar l’atenció presencial però "no tenim ni el personal ni les infraestructures per prestar una assistència segura i de qualitat". La situació de sobrecàrrega que pateixen els professionals i la manca de resposta de Salut "no deixen altre sortida que la represa de les mobilitzacions". Amb tot, l’Administració "encara és a temps de negociar amb nosaltres i trobar solucions".
Pel que fa a l’àmbit hospitalari, el president de l’Assemblea Territorial de MC a Girona i delegat de l’Hospital Josep Trueta, Albert Molins, ha acusat "totes les administracions i partits que han passat pel Govern" d’una manca de planificació sanitària que ha provocat que "els millors especialistes vulguin marxar dels centres catalans i els MIR optin per desenvolupar la seva carrera en altres sistemes sanitaris". La conseqüència d’aquesta actuació és que la població mèdica cada vegada es troba més "vella i cansada", segons Molins. "La política sanitària en aquest país s’imposa, no es negocia", ha reblat.
La concentració ha finalitzat amb la lectura d’un manifest reivindicatiu que reclama més protecció per als facultatius davant la covid; respecte pels drets laborals i l’autonomia professional; un reconeixement retributiu pel sobreesforç realitzat; la recuperació de les retallades i l’increment del pressupost de Salut per "treballar amb dignitat".