Duch considera que encara hi ha marge per retallar “en corrupció i en estructura administrativa sanitària”

El secretari general de Metges de Catalunya, Francesc Duch, adverteix al Govern que encara hi ha marge per a retallades, però “en l’àmbit de la corrupció i de la hipertròfia administrativa de la sanitat catalana”, davant el temor que la Generalitat apliqui nous plans d’austeritat, després que el Ministeri d’Hisenda hagi fixat un objectiu de dèficit de l’1,58% del Producte Interior Brut (PIB) per a Catalunya aquest 2013.

“La situació de la sanitat es prou complicada com per no afegir-hi cap retallada addicional. Si s’ha de retallar en alguna cosa és en corrupció i en estructura”, afirma Duch en una entrevista al diari digital El Triangle. En aquest sentit, reclama abordar el “malbaratament” que representa mantenir la multiplicitat d’empreses públiques sanitàries i de càrrecs de gestió repartits pel tot el territori, que consumeixen una gran quantitat de recursos arrabassats a l’assistència.

Duch recorda que la sanitat catalana té actualment set empreses públiques que fan el mateix que l’Institut Català de la Salut (ICS) en diferents llocs. “Entenem que hi hauria d’haver una única empresa pública i no aquest grapat d’empreses. Tot això hauria de simplificar-se”, diu.

Per al secretari general del sindicat, la proliferació d’aquestes empreses respon, duna banda, a la facilitat per col·locar-hi càrrecs a dit i, de l’altra, a l’interès dels gestors de “defugir” dels controls més estrictes del dret administratiu i “fer anar cèntims públics pel dret mercantil i civil”. “Això ha relaxat molt el tema dels controls i ens ha portat a les conseqüències que tots coneixem”, explica Duch, en referència als presumptes casos de corrupció sanitaris que actualment investiga la justícia.

El sindicat va reclamar a principis d’aquest any un “esforç” a la comissió d’experts per a la reforma de l’Administració pública per racionalitzar i desburocratitzar l’estructura sanitària, mitjançant la fusió de les empreses públiques i els consorcis, sense necessitat de recórrer a les privatitzacions o als processos de fragmentació empresarial com el que s’ha posat en marxa a l’ICS.