El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha llançat un missatge diàfan al futur Govern de la Generalitat, amb l’objectiu de reflotar la sanitat catalana després de cinc anys d’austeritat: “Sigui quin sigui el futur polític del país, el sistema necessita recuperar el pressupost previ a les retallades i cedir el pilotatge de la gestió al metge. Aquest ha de ser el desafiament per al pròxim executiu català”, afirma en un article publicat aquest dilluns a la revista mensual El Economista Catalunya (vegeu pàgina 30).
Per a Duch, l’arribada de Boi Ruiz al capdavant de la conselleria de Salut “ha sacsejat” l’estructura sanitària, fins al punt de fer “trontollar” el mateix sistema per culpa de les “dràstiques” retallades que s’han aplicat. No obstant això, assegura que “el compromís ètic, la vocació i el sobreesforç dels professionals han permès mantenir ferm els seus fonaments i, malgrat la reducció d’un total de 1.408 milions d’euros (...) s’han mantingut, o fins i tot millorat, els indicadors sanitaris i de satisfacció de l’usuari”.
De tota manera, explica que l’assistència se n’ha ressentit i, com a exemple, cita el tancament de 750 llits d’hospitalització i de 66 punts d’atenció continuada a l’atenció primària, l’increment de les llistes d’espera, la cronificació de la saturació de les consultes i dels serveis d’urgència, i també, encara que d’una manera desigual, l’obsolescència de l’utillatge sanitari i d’algunes instal·lacions.
A més, critica l’estratègia del Departament de Salut d’intentar preservar el servei “a expenses de la sobreexplotació dels seus professionals i de retallar sous i condicions laborals”, una decisió que, assevera, ha comportat un increment de la precarietat contractual i una reducció dels efectius humans.
Boi Ruiz
Duch s’ha expressat en els mateixos termes al diari El Periódico, on ha qualificat de “negatiu” el balanç de l’últim mandat del conseller Boi Ruiz i ha coincidit amb altres veus del sector en reclamar més diners per a la sanitat pública.
Una altra de les peticions que ha fet al futur Govern és potenciar el paper de l’atenció primària dins del sistema i, per assolir aquest objectiu, Duch ha reclamat, en declaracions a Diario Médico, invertir la tendència progressivament decreixent del pressupost assignat al primer nivell assistencial, que ha passat de representar un 16,1% del total de la despesa del Servei Català de la Salut (CatSalut) l’any 2010 a un 14,6 l’any 2014, al contrari del que passa amb altres partides funcionals de la sanitat pública que continuen creixent.
Així mateix, ha exigit a l’executiu català que aturi el desenvolupament d’aquelles estructures integrades i d’assignació capitativa per territori que comportin una subordinació econòmica de l’atenció primària a l’hospital de referència.