Duch: “La sanitat no pot ser dissenyada en despatxos per economistes i polítics”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha reclamat a les institucions sanitàries que tinguin en compte els professionals que han estat “al peu del canó” a l’hora de planificar el sistema de salut, en lloc de fer-ho “en despatxos per economistes i polítics”, però ha lamentat que l’oferiment continuat del sindicat per participar en el disseny sanitari hagi quedat desbancat repetidament per directrius procedents de “modes o estudis d’economia d’alguna escola de negocis”.

Aquesta política està provocant, segons Duch, decisions errònies “que pagarem car” com, per exemple, la delegació de competències mèdiques a altres professionals en l’atenció de malalts crònics. “Hem de recuperar la figura del metge de capçalera de tota la vida, aquell que coneixia bé el malalt, que s’avançava als problemes de descompensació generats per la malaltia crònica, però per aconseguir-ho el facultatiu necessita més temps i més instruments”, ha assenyalat, en una entrevista a Ràdio Rubí.

D’altra banda, ha demanat a l’Administració que posi fre a la “sagnia” de professionals que marxen a treballar a l’estranger, ja sigui perquè no troben feina o perquè els contractes que s’ofereix aquí són “molt precaris”. “Des d’un punt de vista social, ens ha de preocupar que formem metges, amb un cost entre 200.000 i 250.000 euros segons l’especialitat, per després nodrir serveis sanitaris públics o privats del Regne Unit, França, Alemanya o Suècia. No ens ho podem permetre”, ha dit.

Duch ha recordat que, en pocs anys, la situació a Catalunya s’ha capgirat i el sistema ha passat d’acollir metges estrangers, atrets pel prestigi internacional de la medicina catalana, a exportar professionals de casa. Les retallades, els sous baixos, la precarietat de les condicions de treball o l’amortització de places són les causes principals d’aquesta inversió en el flux migratori, segons ha apuntat.

Les últimes dades de la Organización Médica Colegial (OMC) corroboren l’increment de la fuita de metges. L’any 2013, un total de 592 facultatius de Catalunya van sol·licitar el certificat d’idoneïtat que acredita i permet exercir la professió mèdica fora de les fronteres estatals, 152 professionals més que l’any anterior.

A tot l’Estat espanyol, el nombre de sol·licituds gairebé s’ha triplicat des de l’inici de les retallades i ha passat de les 1.240 peticions l’any 2010 a les 3.538 l’any 2013.