El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha valorat positivament la iniciativa del Departament de Salut de posar en marxa un seguit de recomanacions per millorar l’eficiència del sistema sanitari i limitar la prescripció de proves i tractaments poc efectius, una mesura que alhora ha de permetre estalviar recursos.
Ara bé, Duch ha suggerit que també es vagi a l’arrel del problema i s’actuï sobre el que motiva que un metge demani una prova innecessària: “No és perquè el facultatiu no ho sàpiga, sinó perquè està sotmès a molta pressió i treballa amb sobrecàrrega assistencial”, ha dit en una entrevista a La Xarxa.
“Al metge, no cal que li diguis què no ha de fer. Dóna-li temps, treu-li burocràcia i fes que pugui estar més estona amb el seu pacient, fins i tot, per convèncer-lo que la prova que demana no és necessària”, ha explicat.
Duch ha advertit, però, que segons com s’apliqui aquest projecte, anomenat “Essencial”, el metge pot interpretar-lo com un signe d’“excessiva tutela” del seu exercici professional, sobretot si es fan recomanacions tan “òbvies” com evitar proves d’imatge en una primera consulta, en malalts amb mal de cap i sense complicacions ni simptomatologia neurològica.
Així mateix, el secretari general de MC ha assenyalat que alguna de les primeres nou recomanacions de pràctiques clíniques no es poden generalitzar de manera categòrica i s’hauria de deixar la “mà oberta” al metge, perquè fes una indicació segons la seva valoració clínica.
Aquest és el cas de la directriu que desaconsella fer mamografies en dones menors de 50 anys sense factors de risc addicionals de càncer de mama. Segons Duch, la data d’inici i de finalització del cribratge de càncer de mama no està fixada de forma universal, així com tampoc la seva periodicitat, i diferents organismes internacionals especialitzats recomanen processos individualitzats.
“Essencial”
El projecte “Essencial”, que es desenvolupa a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) –entitat adscrita a Salut– llançarà cada mes dues recomanacions als professionals de la salut per “evitar que es facin pràctiques clíniques que no aporten valor a la ciutadania i, en conseqüència, millorar la qualitat de l’atenció sanitària”.
Els consells es faran arribar al personal sanitari pels circuïts de comunicació habituals de Salut, tot i que també es podran consultar en aquest web. El projecte compta amb la col·laboració de professionals i de les societats científiques.