El 84% dels facultatius, en contra de les guàrdies de 24 hores

Urgències Hospital de Bellvitge

Metges de Catalunya (MC) ha realitzat una enquesta entre facultatius per analitzar l’acceptació de les jornades laborals d’atenció continuada de 24 hores, habituals a la professió mèdica, especialment a l’àmbit hospitalari. El sindicat ha obtingut 1.670 respostes i una conclusió clara: el 84% dels professionals considera que el format de guàrdies de 24 hores consecutives hauria de desaparèixer, per la salut dels mateixos facultatius i per la seguretat clínica dels pacients. La possibilitat de reduir aquestes jornades a 12 hores satisfà el 83% dels enquestats, que alhora rebutgen que la reducció horària comporti un increment del nombre de jornades a realitzar per oferir la mateixa cobertura assistencial.

En aquest sentit, el 57% dels metges no estaria disposat a fer més dies de guàrdia per compensar l’adaptació de les jornades d’atenció continuada al format de 12 hores. El percentatge s’ajusta més si la minva d’hores consecutives de treball no implica fer més guàrdies, però sí una rebaixa proporcional de les retribucions. En aquest cas, el 50,5% no acceptaria la pèrdua retributiva associada a l’eventual disminució de les 24 hores actuals de guàrdia mèdica.

Preguntats per la mesura que hauria de fer possible la reorganització de les jornades d’atenció continuada, el 67% dels facultatius considera que la més important seria la millora del salari base dels professionals perquè els seus ingressos no siguin tan dependents de les guàrdies. El 25% aposta per l’increment de les plantilles mèdiques i només un 1% creu que el model actual segueix sent vàlid. El 7% restant opina que és necessària la combinació de la millora de les retribucions i l’ampliació del nombre de metges que treballen al sistema públic de salut per plantejar el canvi.

Retribució justa
MC valora els resultats de l’enquesta com a “reveladors”. Per una banda, segons el sindicat, mostren el cansament i el canvi de prioritats del col·lectiu mèdic, especialment de les noves generacions. “Ara es valoren aspectes que s’anteposen a la pròpia carrera professional, com la conciliació o el temps personal i d’oci”, analitza l’organització. Per aquest motiu, jornades de treball de 24 hores es perceben com a “esclavitzants” i limitadores de l’espai vital propi. A més, la salut i el benestar laboral són ara un prioritat de primer ordre que “xoca” amb la persistència de jornades de treball extenuants.

D’altra banda, per a MC és una evidència que els facultatius se senten “mal retribuïts” i cerquen la manera d’assolir els ingressos que consideren justos per la seva formació, capacitat i responsabilitat professional. “En aquesta equació, les guàrdies juguen un paper clau i molts facultatius prefereixen mantenir l’actual model per no reduir les seves retribucions”, reflexiona l’organització.


Enquesta sobre el futur de les guàrdies mèdiques de 24 hores

Preguntes enquesta