El comitè d’empresa de l’IAS convoca vaga indefinida i exigeix la intervenció del Govern en el conflicte

Concentració de treballadors de l'IAS

El comitè d’empresa de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona ha anunciat aquest dilluns una convocatòria de vaga indefinida a la qual està cridat tot el personal de l’Hospital de Santa Caterina i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions d’aquesta entitat. Les aturades tindran lloc entre els dies 22 i 26 de maig, en dues franges horàries. Així, els treballadors deixaran de fer les seves activitats laborals durant cinc dies, entre les 9 i les 11 hores i entre les 16 i les 18 hores. A partir del dia 30 de maig, la vaga es reproduirà tots els dimarts, de manera indefinida, amb la mateixa divisió horària. El motiu principal del conflicte és la negativa de l’IAS a fer extensiu a la totalitat de la plantilla el complement d’antiguitat per triennis i quinquennis que perceben una part dels empleats. Segons el comitè, l'empresa ha reaccionat de manera “totalment irresponsable i bel·ligerant”, congelant el sou d’aquests professionals fins que les seves retribucions s’igualin amb les de la resta de treballadors.

Així mateix, els representants sindicals, acusen l’IAS d’actuar amb “ànim venjatiu”, aplicant l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors per fer una modificació substancial de les condicions de treball davant la falta estructural de personal sanitari, i de “manca de transparència”, ja que l’empresa es mostra “totalment opaca” i es nega a facilitar la informació econòmica que acredita la impossibilitat d’implementar les millores salarials que reclama el personal. L’única proposta que ha presentat l’entitat consisteix a oferir dos dies addicionals de vacances quan un treballador assoleix 25 anys de serveis professionals, per gaudir-los una única vegada.

Davant la negativa de l’empresa a negociar qualsevol possibilitat de millora econòmica i amb el diàleg social “trencat”, els representants del comitè han decidit emprendre accions legals —interposant una demanda de conflicte col·lectiu— i mobilitzacions, convocant una vaga indefinida reforçada amb una “caixa de resistència” que permeti sostenir l’aturada fins que l’IAS mostri una “voluntat real de negociar la millora de les condicions laborals”. El comitè d’empresa també ha exigit la intervenció del Departament de Salut i del Govern de la Generalitat en el conflicte donada la naturalesa pública de l’entitat gironina.

Metges de Catalunya (MC) mostra “tot el seu suport” a plantilla de l’IAS i carrega contra la gerència pel seu “tarannà despòtic” i per “anar contracorrent”, empitjorant les condicions laborals i retributives en comptes de captar i retenir professionals a la sanitat pública “com és peremptori que es necessita”.