El Defensor del Poble accepta estudiar la petició de MC perquè es declari inconstitucional la retallada de la DPO a l’ICS

dimecres, 11 abril, 2012

El Defensor del Poble ha acceptat a tràmit la sol·licitud de Metges de Catalunya (MC) perquè estudiï la possible inconstitucionalitat de la retallada del 50% del complement de productivitat variable (DPO) que perceben els metges de l’Institut Català de la Salut (ICS), prevista en la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2012.

A principis de març, MC va demanar empara al Defensor del Poble (institució legitimada per interposar recursos d’inconstitucionalitat, i no així el Síndic de Greuges) perquè considera “il·lícita” aquesta rebaixa que el Govern aplicarà aquest mes d’abril sobre la DPO de 2011.

El sindicat acusa l’executiu català de vulnerar el dret constitucional a la “irretroactivitat” de les disposicions sancionadores i restrictives dels drets individuals.

Igualment, el Defensor del Poble ha admès una altra petició de MC perquè insti i formuli un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma del mercat de treball, aprovada pel govern espanyol el passat 10 de febrer.

En el plec d’al·legacions d’aquesta sol·licitud, el sindicat considera “inconstitucionals” diversos apartats de tres articles de la reforma laboral sobre contractació, negociació laboral i acomiadament:

  • Article 4.3: Estableix, amb caràcter fix, un període de prova d’un any per als contractes de treball per temps indefinit de suport als emprenedors, sense deixar marge a la negociació col·lectiva.
  • Article 14.1: Imposa una decisió arbitral si no hi ha acord entre l’empresa i els representants dels treballadors, en el cas que la direcció de l’empresa decideixi inaplicar les condicions de treball (jornada, horaris, torns, remuneracions, etc) recollides en el conveni per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció.
  • Article 18: Determina, com a causes per a l’acomiadament col·lectiu, la disminució d’ingressos o vendes de l’empresa en dos trimestres, o els canvis en els sistemes i mètodes de treball, en la demanda de serveis i en els mitjans de producció.
  • Article 18.7: Elimina el dret als salaris de tramitació en els casos d’acomiadament improcedent en què l’empresa opti per la indemnització, tot i que manté aquest dret per als casos de readmissió.


Per a MC, aquests apartats suposen, sobretot i amb caràcter general, la fallida del dret fonamental a la negociació col·lectiva i la pèrdua del control de l’autoritat laboral en els casos d’acomiadaments col·lectius.

La posició del sindicat coincideix en part amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, organisme de caràcter consultiu que depèn de la Generalitat, que també ha considerat “inconstitucionals” diversos articles de la reforma laboral.