El Govern ha aprovat un acord pel qual es declara d’interès públic el desenvolupament d’un segon lloc de treball per part del personal mèdic especialista en medicina del treball que està adscrit a les unitats de prevenció de riscos laborals dels diferents departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Aquesta segona activitat s’haurà de realitzar dins del mateix sector sanitari públic i el professional que hi estigui interessat haurà de sol·licitar prèviament l’autorització de compatibilitat de les dues dedicacions. El reconeixement en cap cas comportarà una modificació de la jornada o de l’horari de treball del sol·licitant, i, pel que fa a les retribucions, es podran superar els límits establerts, de manera que es podrà percebre el sou íntegre dels dos llocs de treball. De moment, l’acord té una vigència de tres anys, però és susceptible de prorrogar-se.
El gran dèficit d’especialistes en medicina del treball és l’argument que esgrimeix el Govern per aprovar aquesta excepció. De fet, el mateix text de l’acord ofereix xifres que assenyalen l’envelliment d’aquest col·lectiu professional, amb un 62,4% dels especialistes amb més de 55 anys. La formació de residents en aquesta especialitat és insuficient i el nombre de places MIR (12 a la darrera convocatòria) no arribarà a cobrir les vacants que deixaran els metges del treball que es jubilaran ens el propers deu anys.
Per aquest motiu, davant les dificultats amb què es troben els diferents departaments per cobrir les places vacants de personal mèdic de les unitats de prevenció de riscos laborals, que s’han anat cobrint amb processos d’externalització dels serveis, el Govern ha donat el vistiplau a la possibilitat de compatibilitzar dos llocs de treball públics per tal de treure el màxim profit dels recursos humans de la pròpia Administració.