El jutge ha anul·lat la sanció que va imposar l’Institut Català de la Salut (ICS) al doctor Emili Viudes, que va exercir durant 32 anys com a metge de família al Centre d’Atenció Primària (CAP) Castellbell i el Vilar (Barcelona), acusat d’haver atès usuaris de mútues a la seva consulta quan no pertocava i, en conseqüència, d’haver utilitzat aquestes instal·lacions “per a activitats o funcions alienes al seu servei”. Viudes va rebre el suport de Metges de Catalunya (MC) que va demanar a la gerència de l’ICS de Catalunya Central que arxivés l’expedient disciplinari que se li va obrir a ell i a dos metges més de la comarca del Bages pels mateixos motius.
Segons informa Regió 7, la sentència assenyala que les acusacions contra Viudes no estaven fonamentades, perquè l’opció d’atendre els mutualistes estava reconeguda per ser funcionaris d’unes mútues determinades amb autorització per rebre el servei al CAP. Així, doncs, el jutge conclou que “no queda provada l’acusació relativa a l’ús del CAP per a activitats i funcions alienes als seus serveis, per la qual cosa la sanció corresponent [dos anys i mig de suspensió de feina i sou] no resulta ajustada a dret”.
El magistrat tampoc reconeix els càrrecs d’incompatibilitats que l’expedient atribuïa a Viudes per no tenir, presumptament, l’autorització per prestar serveis en diverses mútues privades i en dues residències geriàtriques. La resolució fa constar que el facultatiu “havia sol·licitat aquesta compatibilitat que li va ser atorgada amb anterioritat a la imposició de la sanció”.
MC, l’únic sindicat que va censurar l’actuació de l’ICS, lamenta que l’exculpació arribi un any i mig després de la mort de Viudes, que, a l’igual dels altres dos facultatius bagencs expedientats, va rebre el suport majoritari dels veïns del seu poble quan es va conèixer la sanció. En el cas dels altres dos professionals, Jesús Castillo del CAP Monistrol de Montserrat i Josep Cañellas del CAP Balsareny, els expedients disciplinaris es van aturar sense que arribessin a ser sancionats.