El Sindicat de Metges de Catalunya aconsegueix que el MIR pugui lliurar després d'una guàrdia

dijous, 26 setembre, 2002

La decisiva actuació del Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) ha obligat l'Institut Català de la Salut (ICS) a rectificar i a reconèixer el dret del Metge Intern Resident (MIR) a lliurar després d'una guàrdia.

En resposta a la reclamació presentada pel SMC-CESM el maig passat, la gerent de l'ICS, Alícia Granados, ha dictat una resolució en què declara nul·la la clàusula (3a f) del contracte que vincula el MIR amb l'Administració, on consta textualment que "... la prestació de serveis nocturns de presència física no implicarà la lliurança el dia següent al de la seva realització".

La mesura s'aplica als contractes subscrits durant l'any 2002 i els signats amb anterioritat ja que, segons la resolució, aquesta clàusula "no s'ajustava a la normativa vigent". El SMC-CESM ha acollit amb satisfacció la decisió presa per la gerència de l'ICS.

Per a l'advocat del sindicat, Josep Ramon Oncins, la resolució suposa un avenç laboral molt important per al col·lectiu MIR de Catalunya ja que "se li garanteix, adequadament, el seu nivell de formació i les seves condicions de treball". "Treballar més de 24 hores seguides -afegeix- era un risc tant per al metge com per al seu pacient".

En relació a la demanda judicial que va presentar el SMC-CESM el juliol passat, en comprovar que la reclamació prèvia no prosperava, Oncins afirma: "Després de la resolució de l'ICS, no hi ha raó objectiva per tirar endavant el conflicte col·lectiu que vam plantejar perquè, al final, l'Administració ens ha escoltat i ens ha donat la raó".