El SMC-CESM exigeix que es limiti el número de pacients assignats a cada metge d'atenció primària

El Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) exigeix a l'Institut Català de la Salut (ICS) que limiti el número de pacients assignats a cada metge d'atenció primària. El sindicat considera que la massificació que pateixen alguns centres assistencials es pot agreujar amb la posada en marxa del programa de lliure elecció de facultatiu i de centre presentat, recentment, pel conseller de Sanitat, Eduard Rius. Actualment, Catalunya no té regulat un màxim de pacients per metge i això provoca que alguns facultatius de primària, sobretot en àrees metropolitanes, tinguin assignats gairebé 3.000 pacients, quan el contingent recomanat és de 1.500 pacients per metge.

El secretari de la divisió d'Atenció Primària, Francisco Ridao, considera que aquesta situació pot empitjorar, si Sanitat no estableix uns límits. "Nosaltres mai no hem estat ni estarem en contra de la lliure elecció de metge i de centre, al contrari, en som partidaris. Ara bé, si no es regula el contingent de pacients per facultatiu, seguirem posant en perill la qualitat assistencial".

Amb les condicions actuals, un metge de primària pot arribar a tenir 60 consultes programades per dia, amb una durada mitjana de 5 minuts per visita. "Per donar una atenció de qualitat -explica Ridao- un metge de primària no hauria de superar les 25 visites diàries i amb un temps mínim de 10 minuts per consulta. Si no és així, ens veurem abocats a seguir erosionant i deshumanitzant l'acte mèdic". Per aquest motiu, un cop més, el SMC-CESM insta l'ICS a posar límit al número de pacients per metge i, consegüentment, a incrementar la plantilla de facultatius de primària per redistribuir millor el contingent de cartilles.