El Tribunal Suprem ha dictat el criteri definitiu en el conflicte obert des de fa més de 15 anys a la xarxa sanitària concertada (XHUP) pel preu de les hores de guàrdia mèdica. L’alt tribunal ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC) i conclou que les hores d’atenció continuada de presència física s’han d’abonar, com a mínim, al mateix preu de l’hora ordinària.
El màxim òrgan judicial ha estimat dos recursos de cassació per unificació de doctrina presentats pel sindicat mèdic davant dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que van rectificar els primers dictàmens dels jutjats socials de Barcelona i Figueres favorables a retribuir de forma idèntica les hores de guàrdia i les ordinàries.
La resposta als recursos interposats per MC, referits als hospitals de Mataró i Figueres, no té en consideració els arguments presentats per les empreses demandades (Consorci Sanitari del Maresme i Fundació Salut Empordà). Les entitats, amb l’empara de les patronals de la sanitat concertada, apel·laven en primer lloc a l’Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut per negar que les jornades de guàrdia fossin valorades com a hores extraordinàries. El Suprem declara l’Estatut Marc com inaplicable i determina que el temps de treball que supera la jornada màxima legal de 1.826 hores i 27 minuts ha de ser considerat com a jornada extraordinària.
La segona tesi empresarial es referia a la possibilitat de descomptar de la retribució el complement d’atenció continuada recollit al conveni de la XHUP. Respecte a aquesta qüestió, el tribunal assenyala que imputar les hores de guàrdia i restar el seu pagament d’un complement específic suposaria buidar de contingut i suprimir el dret pactat en el conveni col·lectiu.
Així doncs, el Tribunal Suprem refusa els raonaments de les patronals i estableix com a criteri que en cap cas es poden abonar les hores de guàrdia que excedeixen la jornada anual màxima per un preu inferior al de l’hora ordinària.
MC es mostra molt satisfet per la resolució definitiva d’un conflicte històric que finalment ha corroborat els plantejaments primigenis de l’organització, que ha comptat durant tot el procés amb el suport del seu gabinet jurídic, Col·lectiu AiDE. El sindicat espera que després d’aquestes sentències es puguin resoldre en el mateix sentit la resta de recursos presentats per idèntic concepte a diferents centres sanitaris concertats de Catalunya.