
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat el dret d’una facultativa, defensada pel Col·lectiu AiDE, gabinet jurídic de Metges de Catalunya (MC), a concentrar la reducció horària per cura de menor en la jornada complementària d’atenció continuada, de manera que pot deixar de fer guàrdies i mantenir íntegrament la seva jornada ordinària de treball. La Sala Social del màxim òrgan judicial català ha desestimat el recurs presentat pel Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell contra la sentència de primera instància que havia donat la raó a la metgessa i que, a més, va condemnar l’empresa a abonar una indemnització a la demandant pels danys i perjudicis ocasionats per la vulneració d’un dret fonamental com és la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
En la seva sentència, el TSJC corrobora que recau sobre la persona sol·licitant de la reducció de jornada el dret a decidir si l’ajust horari s’aplica proporcionalment sobre la jornada ordinària i jornada complementària d’atenció continuada, o compactat sobre una de les dues. Per contra, no s’estarien protegint els interessos del menor, especialment en modalitats de jornada laboral que inclouen horaris nocturns i treball en dies festius i caps de setmana. Així, el personal mèdic pot determinar com aplicar la reducció per guarda legal segons les necessitats del menor.
La Sala Social del TSJC també ha rebutjat l’argument esgrimit per l’empresa respecte a les dificultats organitzatives del servei al qual està adscrit la metgessa per seguir oferint una atenció ininterrompuda durant les 24 hores del dia en cas que aquesta deixi de fer guàrdies. El nombre total d’efectius del servei i el fet que el mateix centre oferís a la interessada la possibilitat de reduir fins a un 74% la quantitat de guàrdies fa que els magistrats neguin la major. “No es comprèn, ni s'acredita, per què l'empresa pot assumir sense problemes organitzatius impeditius que la treballadora deixi de realitzar el 74% de la jornada complementària, però reduir el 100% suposa una absoluta distorsió”.
Finalment, la sentència també afegeix que cal tenir en compte la perspectiva de gènere a l’hora d’interpretar la sol·licitud de la facultativa. En aquest sentit, tant la jurisprudència del Tribunal Constitucional com del Tribunal Suprem referma que el dret a la reducció de jornada per a la cura de fills menors de 12 anys incideix de mode singular en les dones treballadores, ja que són elles les que de manera majoritària assumeixen les tasques de cura. Per aquest motiu, és necessari introduir elements que facilitin la conservació del lloc de treball i la conciliació de vida professional i familiar.
La sentència no és ferma i el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell pot presentar un recurs de cassació davant la Sala Social del Tribunal Suprem.