El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat per la Fundació Salut Empordà (FSE) i ha confirmat la sentència del Jutjat Social que declara improcedents els acomiadaments de tres metges de l’Hospital de Figueres i obliga l’empresa a readmetre’ls o a indemnitzar-los, incloent els salaris no percebuts, per entendre que no consta una "acreditació raonable" dels motius de la baixa. Els facultatius, defensats pel gabinet jurídic de Metges de Catalunya (MC), van ser acomiadats després que l’empresa es comprometés amb el comitè a no fer cap expedient d’extinció de contractes durant els anys 2013 i 2014. El TSJC qualifica l’actuació empresarial d’ "inadmissible" i acusa la FSE de no actuar amb "bona fe".
La sentència de l’alt tribunal català recull i comparteix el dictamen previ del Jutjat Social de Figueres que detalla com la FSE, després de signar amb el comitè d’empresa l’acord d’adhesió al I Conveni col·lectiu dels centres sociosanitaris de Catalunya amb activitat concertada amb el Servei Català de la Salut, més un pacte d’empresa complementari que incloïa més retallades a les previstes al propi conveni, va aplicar unilateralment un pla de reestructuració del model de guàrdies del torn de nit que va comportar l’amortització de tres llocs de treball. Aquest pla havia estat rebutjat pels sindicats durant el procés de negociació del pacte i havia quedat exclòs de les mesures d’estalvi acordades entre l’empresa i els representants dels treballadors, que incorporaven una clàusula per la qual la FSE es comprometia a no aplicar cap ERO durant dos anys.
Tot i això, la FSE va decidir tirar endavant el canvi del model de guàrdies que, fet i fet, va significar l’acomiadament de tres metges d’atenció mèdica vehiculitzada del servei d’urgències. Per justificar l’extinció d’aquests contractes, l’empresa va presentar unes cartes de comiat als treballadors que feien referència a diverses causes econòmiques i organitzaves però que, a parer del TSJC, no acrediten els fets en què es basen les extincions contractuals. Així, el tribunal conclou que les cartes de comiat "no expliquen amb claredat en què consisteix la nova organització (de les guàrdies) ni de quina manera afecta els llocs de treball suprimits".
D’aquest manera, l’òrgan judicial desestima el recurs de l’empresa i avala els arguments dels advocats de MC contra l’acomiadament dels professionals mèdics. La sentència crítica amb duresa l’actuació de la FSE vulnerant el pacte subscrit amb el comitè d’empresa: "És inadmissible que, un cop s’ha tancat un acord sobre reestructuració de torns i guàrdies que implica un sacrifici per part de les persones afectades, seguidament es proposi una extinció de contractes que respon a la imposició de les modificacions estructurals que no es van poder pactar, la qual cosa és un exponent de que les decisions empresarials no han estat definides pel principi de bona fe que ha de presidir qualsevol procés de negociació".