El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC) i ha anul·lat el decret d’integració obligatòria dels facultatius de contingent i zona. A requeriment del sindicat, l’alt tribunal ja havia suspès cautelarment al maig de 2006 la mesura que va aprovar la consellera de Salut, Marina Geli, la passada legislatura.
El TSJC ha estimat ara el recurs que MC va interposar contra el decret. Segons la sentència, el caràcter “forçós” de la integració al sistema d’atenció primària reformada que s’inclou en el decret contradiu la Llei de l’Estatut Marc del personal sanitari, que estableix que ha de ser voluntari. En concret, vulnera la disposició transitòria tercera d’aquesta norma estatal que diu textualment: “En la forma, plazo y condiciones que en cada servicio de salud, en su caso, se determine, el personal que percibe haberes por el sistema de cupo y zona, se podrá integrar en el sistema de prestación de servicios...”. En conseqüència, a partir d’ara, la integració només podrà ser voluntària.
Amb aquesta sentència, es posa fi a una acció sindical contundent en defensa dels drets laborals adquirits pel col·lectiu de contingent i zona, que fa més de vint-i-cinc anys que treballa a la sanitat catalana i que Salut pretenia liquidar a cop de decret. Per a Metges de Catalunya, la resolució judicial demostra que l’administració no pot actuar des de la prepotència i que qualsevol canvi laboral ha de ser negociat i ha d’estar sota l’empara de la llei.
MC va començar a mobilitzar-se a principis de 2005, quan la consellera Geli va anunciar que expulsaria de la sanitat pública els facultatius que no s’integressin. Uns mesos més tard, més de 200 metges de contingent i zona es manifestaven davant del Departament de Salut a Barcelona en defensa dels seus drets. El sindicat recollia 700 signatures en contra de la integració obligatòria i iniciava una batalla judicial que finalment ha donat els seus fruits.