EL TSJC dóna la raó a Metges de Catalunya i anul·la la jubilació forçosa dels facultatius de l’ICS als 65 anys

divendres, 18 juliol, 2008

La secció quarta de la Sala contenciós administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC) i ha anul·lat la norma aprovada per l'Institut Català de la Salut (ICS) l'any 2004 que estableix la jubilació forçosa anticipada dels facultatius als 65 anys.

La sentència reconeix que l'ICS no va elaborar un Pla d'ordenació de recursos humans, que justifiqués la denegació de prorrogar l'edat de jubilació dels metges fins als 70 anys, tal com estableix la Llei de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut i com al·legava MC.

D'aquesta manera, l'alt tribunal català accepta el recurs d'apel·lació interposat pel sindicat i revoca una sentència dictada el setembre de 2007, pel Jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona, que donava la raó a l'administració.

MC ha estat l'única organització sindical que, des d‘un principi, s'ha oposat a la jubilació obligatòria anticipada dels facultatius als 65 anys, ja que considera que la sanitat catalana no es pot permetre el "luxe de prescindir" d'uns professionals que aporten un capital de coneixement "molt valuós" a un sistema de plantilles deficitari.

Per aquest motiu, la primavera de 2004 el sindicat va exigir a l'ICS l'elaboració d'un pla de recursos humans que regulés aquest procés de jubilació. Ara, la sentència del TSJC reconeix que la inexistència d'aquest pla impedeix una "adequada planificació dels diferents serveis i elements que configuren la complicada organització sanitària". El tribunal afegeix que "l'elaboració, l'aprovació i la publicació del pla d'ordenació de recursos humans és obligatòria" per justificar i avalar normativament la jubilació anticipada.

Així mateix, el pronunciament judicial assenyala que un pla d'ordenació "no és un simple anàlisis dels requeriments de personal", ni tampoc "un estudi que s'hagi fet en les diferents gerències d'Atenció Primària i les gerències d'Hospitals", sinó que és un "document bàsic que ha de preveure la regulació dels objectius a assolir, els objectius de la política de personal de l'ICS, el nombre de metges afectats i les seves especialitats", així com "l'estructura o l'organització dels recursos humans que es considerin adequats per complir amb l'objectiu que es pretén aconseguir".