Els facultatius no baixen la guàrdia: un 69% secunda la tercera jornada de vaga

Tercera jornada de vaga

Un 74% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha secundat la tercera de les cinc jornades de vaga convocada per Metges de Catalunya (MC), per exigir millores assistencials i laborals al primer punt d’accés del sistema de salut.

En l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental, gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), ha estat del 65%. 

MC subratlla que els facultatius “estan demostrant la seva voluntat de resistir” i que “no afluixaran la corda” en les seves demandes de millora assistencial i laboral.

Davant el Parlament de Catalunya, on el sindicat ha concentrat prop d’un miler de professionals en una nova acció de protesta, el president de l’organització, Jordi Cruz, ha reclamat al Govern de la Generalitat i a la resta de grups parlamentaris un “esforç de realisme” per aprovar “el millor pressupost de Salut de la història”. Així, ha demanat a les institucions que “no girin l’esquena a les demandes que fan els professionals en benefici d’una millor assistència al pacient”.

Els presidents dels sectors d’hospitals i primària concertada de MC, Xavier Lleonart i Patxi Avilés, respectivament, han accedit al Parlament on han estat rebuts per representants de tots els grups parlamentaris. A la sortida, han explicat que han obtingut un "compromís informal" dels diputats per promoure un espai de negociació per als facultatius de la sanitat concertada. En aquest sentit, han denunciat que no han trobat cap interlocutor per part de les patronals sanitàries després de la convocatòria de vaga. “Si no volen seure a negociar, el conflicte seguirà als carrers”, han advertit.