Els residents escenifiquen un funeral per la “defunció” de la formació MIR

Vaga MIR 30 setembre

Centenars de residents vestits de negre i amb espelmes s’han concentrat aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on han escenificat l’enterrament de la formació dels futurs especialistes en una protesta simbòlica tenyida de dol. Els joves facultatius han plantat un taüt al mig de la plaça amb la inscripció “RIP formació MIR” i, posteriorment, hi han dipositat clavells, bates blanques i fonendoscopis com a ofrena.

Un acte reivindicatiu que ha tingut lloc en la sisena jornada de vaga convocada per Metges de Catalunya (MC), per exigir millores laborals, retributives i formatives per al col·lectiu. El 90% dels metges interns residents (MIR) dels centres d’atenció primària i de la xarxa d’hospitals públics i concertats ha secundat l’aturada.

Durant la protesta, els MIR han exhibit una pancarta amb el lema "Drets i formació per al futur de la sanitat" i diversos cartells amb consignes com ara "Sense drets laborals, aturem els hospitals", "Prou metges low cost", "D’aplaudiments no es viu, no es descansa i no s’aprèn. Condicions dignes ja" i "Amb metges explotats no funciona la sanitat".

MC i els representants dels residents han elaborat una nova proposta d’acord de sortida de vaga que s’ha lliurat a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a les patronals de les entitats concertades. El sindicat mèdic espera que d’aquesta manera es reobrin les negacions entre les parts i es pugui trobar una sortida al conflicte. "Hem fet un esforç per aproximar posicions, però deixant clares les línies vermelles i les millores que cal concretar i fer tangibles. Es tracta d’un proposta totalment assumible per a l’Administració i les empreses", assegura l’organització.