Els sindicats no mèdics pacten amb l’ICS la flexibilització horària dels EAP sense abordar la disminució de la pressió assistencial

Metges de Catalunya (MC) rebutja el pacte que han signat els sindicats no mèdics UGT, CCOO i CATAC amb l’Institut Català de la Salut (ICS), pel qual s’acorda la flexibilització d’horaris dels Equips d’Atenció Primària (EAP) i la possibilitat que les direccions dels centres distribueixin la jornada diària dels professionals entre les 8.00 hores i les 21.00 hores. El document, aprovat en la Mesa Sectorial de Negociació de l’ICS, no recull cap mesura orientada a disminuir la pressió assistencial.

Per a MC, l’ampliació horària dels Centres d’Atenció Primària (CAP) pot repercutir negativament en la qualitat assistencial, ja que comporta un risc d’empitjorament de les condicions de treball dels facultatius que ja estan suportant una sobrecàrrega laboral permanent amb els horaris actuals.

L’organització sindical considera que, abans d’incrementar l’oferta assistencial dels CAP, cal resoldre els problemes reals de l’atenció primària. En aquest sentit, assenyala l’excés de pacients assignats al facultatiu, la sobresaturació de les consultes i la impossibilitat que el professional pugui gestionar la seva agenda. També denuncia les dificultats que té el metge i el pediatre per poder dedicar una tercera part de la seva jornada laboral a tasques de formació, docència i recerca.

El sindicat demana a la consellera de Salut, Marina Geli, que sigui conseqüent amb les declaracions públiques fetes el passat 23 d’octubre, en què anunciava una moratòria indefinida de l’ampliació dels horaris dels CAP, i que bloquegi l’aplicació d’aquest acord. Si no és així, Metges de Catalunya convocarà mobilitzacions en breu.