Els serveis jurídics de Metges de Catalunya (MC) han guanyat una nova demanda de conflicte col·lectiu que pot suposar una millora retributiva per a tots els residents de la xarxa sanitària concertada. En concret, el sindicat ha aconseguit que els tribunals reconeguin el dret dels MIR del Consorci Sanitari Integral (CSI) que han obtingut el títol d’especialista en algun dels seus centres i continuen la seva relació laboral amb l’empresa com a facultatius adjunts, a percebre el complement de carrera professional "des del primer dia de la prestació de serveis d’especialista". A més, el jutge ha condemnat l’entitat a pagar els imports no abonats a les persones acollides a la demanda, més un 10% d’interessos per mora, en el moment en què s'executi la sentència.
En la seva argumentació jurídica, el magistrat ha analitzat el tercer conveni col·lectiu del SISCAT, concretament els articles referits al Sistema d'incentivació, Promoció i Desenvolupament Professional (SIPDP), i ha conclòs que, pel que fa a l’accés al sistema de carrera professional, el conveni "no preveu absolutament cap diferència de tractament o de requisits en funció del tipus de relació laboral, sigui ordinària o especial".
A banda d’això, el jutge també ha aclarit que, seguint el sentit i els objectius del SIDP que expressa el mateix conveni SISCAT, per accedir al nivell de carrera el requisit determinant és la possessió del títol d’especialista, més que la permanència a l’empresa. D’aquesta manera, els MIR que han obtingut l’especialitat poden accedir al primer nivell de carrera sense acreditar un any de prestació de serveis com a facultatius adjunts, donat que ja han estat vinculats amb anterioritat al CSI amb un contracte de treball com a metges en formació.