Els tribunals obren diligències per investigar un possible delicte d’intrusisme professional davant una denúncia de MC

DIU

El Jutjat d’Instrucció Número 3 de Santa Coloma de Gramenet ha acceptat a tràmit la querella presentada per Metges de Catalunya (MC) i ha iniciat la fase d’instrucció de diligències per determinar si s’ha comès un possible delicte d’intrusisme per part de dues professionals d’infermeria. Després d’analitzar la demanda, el magistrat ha entès que hi ha prou indicis per investigar si la pràctica mèdica d’inserció de dispositius intrauterins (DIU) per part de llevadores constitueix un fet delictiu per usurpació de competències, tal com ha denunciat el sindicat.

A més de prendre declaració a les dues parts, el jutge ha demanat tota la informació relacionada amb les actuacions de les demandades pel que fa a la col·locació de contraceptius a pacients de centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR). En concret, el jutjat ha requerit el llistat de dones a les quals les llevadores han inserit el dispositiu, l’informe clínic de cadascuna de les actuacions i els documents que acreditin la prescripció del DIU per part dels ginecòlegs.

Així mateix, el magistrat ha posat en coneixement de la causa a la Fiscalia de la Audiència de Barcelona, segons estableix la llei d'enjudiciament criminal.

Donada la importància del procediment, MC ha demanat expressament al Servei Català de la Salut (CatSalut) que doni instruccions a tots els ASSIR perquè les llevadores que estiguin implantant dispositius intrauterins deixin de fer-ho, com a mínim mentre duri la causa judicial.