Francesc Duch: “Només el metge és capaç d’aplicar mesures d’estalvi sense una repercussió clínica transcendent”

dilluns, 9 juliol, 2012

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, adverteix al Departament de Salut que no podrà comptar amb els facultatius, si el que vol és continuar retallant la sanitat pública amb criteris merament economicistes, tal com ha fet fins ara. No obstant això, matisa que el sindicat està disposat a col·laborar amb l’Administració, si es tracta de racionalitzar la despesa: “Només el metge és capaç d’aplicar mesures d’estalvi sense que hi hagi una repercussió clínica de transcendència”, afirma en una entrevista al setmanari El Triangle.

Duch reitera les crítiques al Govern per dir que les retallades no han afectat la qualitat assistencial, en un “mantra” que es repeteix com a “doctrina oficial”. “Van a per ella (la sanitat pública), però no està tocada de mort. Encara estem amb ganes i amb oportunitat de sortir a defensar-la”, remarca.

Pel que fa a la relació amb els altres col·lectius del sector, el nou secretari general de MC no amaga que el metge vol tenir un tracte “de tu a tu” amb l’Administració i amb les empreses sanitàries, a través d’una “negociació bilateral” per decidir, sense ingerències, les seves condicions salarials i laborals.

Així mateix, es mostra molt crític amb la política de medicaments endegada per la Generalitat i pel govern espanyol, a qui acusa de donar una imatge d’“improvisació” i de “poc rigor”. “No estem sotmesos ni de bon tros a una política racional, conscient, organitzada i planificada”, diu Duch, que considera que el que s’imposa és “anar retallant i veure com poder seguir retallant”.

Unes retallades que, segons el representant del sindicat, empenyen molts facultatius a emigrar a fora del país per trobar una feina digna. En aquest sentit, qualifica de “drama” la situació que viuen els metges interns residents (MIR) i subratlla la paradoxa de formar futurs professional, “amb un cost social elevat”, perquè després se’n vagin a treballar a països més rics.