Front comú de MC i els col·legis mèdics per recuperar l'"impuls" i els "ànims" dels facultatius

Reunió MC i col·legis

Les direccions de Metges de Catalunya (MC) i dels quatre col·legis mèdics catalans s’han reunit aquest dimecres per analitzar la situació dels facultatius, des del punt de vista laboral i d’exercici professional, després del gran sotrac provocat per la pandèmia del coronavirus. Els representants del col·lectiu mèdic han coincidit a assenyalar que l’esgotament i la desmotivació són les principals seqüeles que ha deixat la crisi sanitària entre el personal facultatiu, un sentiment que s'havia començat a llaurar en els anys de les retallades. Per aquest motiu, les cinc organitzacions s’han compromès a actuar de manera conjunta perquè la professió mèdica recuperi i l'"impuls" i el "protagonisme", així com l’estat anímic, a través de canvis organitzatius que alleugereixin la sobrecàrrega de treball dels metges i metgesses, i amb la reclamació de millores “importants” en les seves condicions laborals i retributives.

Per aconseguir-ho, les entitats col·legials i el sindicat mèdic proposaran una reunió al Departament de Salut després de l’estiu per fer palesa la unitat del col·lectiu i traslladar a la conselleria la necessitat d’activar "mesures immediates" que "corregeixin les mancances i greuges que pateixen els facultatius", amb l’objectiu d’arribar a una entesa entre els professionals i l’Administració que eviti un possible "escenari de conflictivitat".

Jubilacions
La trobada ha posat de manifest la preocupació dels facultatius pel gran nombre de jubilacions que s’han de produir en els propers cinc anys. Un 20% dels metges i metgesses actualment en actiu es retiraran entre els anys 2022 i 2026. Només l’Institut Català de la Salut (ICS) haurà d’afrontar la jubilació de 944 metges de família, així com de 134 pediatres, dues de les especialitats més deficitàries.

Davant la manca de planificació del relleu d’aquests professionals, MC i les organitzacions col·legials demanaran a Salut que s’ofereixin "incentius atractius" per als facultatius que voluntàriament mostrin interès en perllongar uns anys més la seva carrera professional.