L’1 de juny Metges de Catalunya convoca una vaga dels equips d’atenció primària de Costa de Ponent

L’1 de juny Metges de Catalunya ha convocat una vaga dels metges de capçalera i dels pediatres de la Regió Sanitària Costa de Ponent per exigir a l’Institut Català de la Salut (ICS) mesures que permetin reduir la forta pressió assistencial que pateixen els facultatius dels centres d’atenció primària (CAP), a causa de l’envelliment i de l’increment de la població.

El sindicat denuncia la passivitat de l’ICS davant l’augment progressiu de la demanda sanitària que provoca, sovint, el col·lapse de les consultes i el deteriorament de les condicions de treball del personal sanitari.

Amb l’objectiu de garantir una assistència de qualitat i de dignificar l’activitat mèdica del facultatiu d’atenció primària, Metges de Catalunya reclama:

  • L’adequació de la plantilla de metges de capçalera i de pediatres a la demanada assistencial.
  • La disminució del nombre targetes individuals sanitàries (TIS) assignades per metge i pediatre a 1.500 i 1.000, respectivament, per tal d’incrementar el temps per visita a un mínim de 10 minuts.
  • L’eliminació immediata dels contractes escombraria d’un dia i els de dilluns a divendres, així com dels contractes a 9 euros bruts l’hora d’atenció continuada (guàrdia) en horari nocturn o festiu.
  • El manteniment de la voluntarietat de l’atenció continuada.


Un total de 583 metges de capçalera, 162 pediatres i 42 metges interns residents (MIR) de tercer any de medicina familiar i comunitària estan cridats a la vaga que es farà de 8.00 h a 21.00 h. L’aturada afectarà les consultes de 56 centres d’atenció primària (CAP) de la Regió Sanitària Costa de Ponent que comprèn les comarques del Baix Llobregat, el Garraf, l’Alt Penedès, l’Anoia i la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, amb una població total de 1.367.701 habitants.

El Departament de Treball ha assignat uns serveis mínims (preferentment, personal que no exerceixi el dret de vaga) del 25% de la plantilla de cada centre assistencial que hauran de garantir l’assistència urgent i els serveis a domicili. Metges de Catalunya considera abusiva la determinació d’aquests mínims.

D’altra banda, MC ha editat 50.000 “receptes reivindicatives” que es distribuiran entre els usuaris que s’adrecin als centres d’atenció primària. En aquestes receptes, que imiten la recepta oficial del Servei Català de la Salut (CatSalut), el sindicat exposa a l’usuari de la sanitat pública les demandes del facultatiu d’atenció primària en defensa de la qualitat assistencial.

1 de juny, a les 11.00 hores, concentració davant la Gerència d’àmbit de Costa de Ponent, a l’entrada principal de l’Hospital Duran i Reynals. (Gran Via s/n, Km 2,7 – davant de l’Hospital de Bellvitge – L’Hospitalet de Llobregat)