La conselleria de Sanitat accepta participar en la negociació del conveni XHUP

El conseller de Sanitat, Eduard Rius, s'ha compromès verbalment davant els representants sindicals que el passat 29 de novembre es van tancar a la seu d'aquest departament a Barcelona, a que en la propera reunió de la mesa de negociació del conveni de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), hi haurà un representant de la conselleria de Sanitat o del Servei Català de la Salut (SCS). Tot i que encara no hi ha data fixada per a la reunió d'aquesta mesa tripartida (sindicats, patronals i Administració), si es compleix el compromís del conseller, les negociacions podrien agafar un nou rumb. En la trobada amb els agents socials que es va produir ja de matinada, Rius va reconèixer la necessitat d'assolir, en un període de tres anys, "l'homologació" de les condicions laborals dels treballadors de la XHUP amb la resta del sector públic, el desenvolupament de la directiva europea 93/104 i la recuperació del poder adquisitiu d'aquest col•lectiu. A més, el conseller va assegurar als sindicats que instarà les patronals a asseure's de nou en una taula per reprendre les converses. Tota aquesta situació es va desencadenar després que sindicats i patronals no arribessin a cap acord en la reunió del passat 27 de novembre. Segons el portaveu de l'Agrupació de Metges i Infermeres de Catalunya (AMIC), Sebastián Gallardo, la proposta que van fer les patronals va ser "vergonyosa i insultant". La Unió Catalana d'Hospitals (UCH) i la Corporació Associació Patronal Sanitària (CAPS) van proposar, entre d'altres aspectes, "rebaixar" el preu de les guàrdies mèdiques i congelar el plus d'antiguitat per invertir el fons en altres objectius. A tot això, les patronals van insistir en esperar el nou model de finançament per veure si aquest permet o no l'equiparació laboral dels professionals de la XHUP amb els de l'Institut Català de la Salut (ICS). "La proposta de les patronals - afirma Gallardo - les desautoritza com a interlocutors. Ens cal buscar un mitjancer vàlid i aquest pot ser Sanitat".

Tancades
A l'espera de rebre una proposta, aquesta vegada formulada per escrit i amb xifres concretes, els sindicats han convocat tancades als vestíbuls dels centres hospitalaris de la XHUP per al 4 i l'11 de desembre. Aquestes protestes se sumen a les quatre jornades de vaga que es van fer als hospitals concertats el passat mes de novembre per exigir:

  • L'equiparació de les condicions laborals dels treballadors de la XHUP amb els professionals dels centres hospitalaris de l'ICS. - La recuperació del poder adquisitiu amb un increment salarial del 5% per al 2001 i l'aplicació de l'IPC real per al 2002 i al 2003.
  • L'augment de les plantilles per tal de garantir una assistència sanitària de qualitat.
  • L'aplicació de la directiva europea 93/104 que, entre d'altres aspectes, obliga els hospitals a computar les guàrdies mèdiques de presència física dins la jornada laboral.
  • L'establiment d'un sistema d'incentivació i desenvolupament professional.