La derogació dels processos d’integració dels metges APD i de contingent i zona, més a prop gràcies a la perseverança de MC

Les accions sindicals i la perseverança de Metges de Catalunya (MC) per intentar desactivar els processos d’integració forçosa al règim estatutari dels facultatius d’Assistència Pública Domiciliària (APD) i de contingent i zona, previstos en el Reial decret 16/2012, podrien donar els seus fruits, tenint en compte els darrers moviments de la Conselleria de Salut i del Ministeri de Sanitat que obren la porta a la possibilitat que aquests professionals puguin mantenir la seva situació laboral fins a la jubilació. 

D’una banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha confirmat, en una carta adreçada a MC, que el seu departament “conciliarà el respecte per la voluntat de la norma amb l’evolució natural dels col·lectius afectats i atenent a les necessitats de servei”. A més recorda que el Govern va presentar a principis d’aquest any un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional contra el reial decret, ja que considera que la norma “vulnera l’ordre constitucional i estatutari de competències de la Generalitat”.

De l’altra, el Ministeri de Sanitat s’ha compromès a intercedir, des del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), perquè les comunitats autònomes resolguin amb “criteris de flexibilitat” el conflicte creat pel procés d’integració obligatòria dels facultatius ADP i de contingent i zona.

Així ho recull l’acord (apartat IV.1) signat el passat 30 de juliol, al Palacio de la Moncloa, entre la ministra de Sanitat Ana Mato, i el Foro de la Profesión Médica, plataforma on està representada la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) de la qual n’és membre el sindicat.

Des d’un principi, MC ha expressat la seva “indignació” per la decisió del govern espanyol d’integrar “per decret” els professionals APD i de contingent i zona, i deixar sense efecte la voluntarietat d’integració regulada fins aleshores per l’Estatut Marc.

L’organització va demanar al Govern que pressionés l’executiu central perquè derogués el procés d’integració obligatòria i, d’aquesta manera, poder trobar una sortida digna al conflicte.