La plantilla del CST assenyala els errors de gestió com a causa de les pèrdues econòmiques del centre

Els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), a través del seu comitè d’empresa, presidit pel vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, responsabilitzen els gestors de l’entitat per una pèrdua d’ingressos per valor de 41 milions d’euros entre els anys 2010 i 2014. Segons els representants dels treballadors, "amb una gestió adequada, el CST podria haver generat recursos suficients, tot i les restriccions pressupostàries, per eixugar el deute històric i no generar dèficit". En aquests moments, la direcció del centre vallesà ultima amb el Departament de Salut un pla de reequilibri econòmic per revertir el dèficit de 5 milions d’euros resultant dels comptes de l’any passat. Aquest nou pla d’ajust preveu una retallada de 3,5 milions d’euros que afectaria els treballadors (jornada i condicions laborals), a més d’un increment de la contractació d’activitat assistencial per part del Servei Català de la Salut (CatSalut), el que suposaria un plus de 2,3 milions d’euros.

El passat 6 d’abril, el comitè del CST va denunciar que els ajustos salarials aplicats a la plantilla des de l’any 2010 han suposat un estalvi de 43 milions d’euros per a l’empresa, mentre que la reducció dels ingressos procedents del CatSalut ha estat de 49 milions en aquest mateix període. Així, els treballadors amb la minva de les seves retribucions haurien assumit el 86% de la rebaixa pressupostària.

Ara el comitè revela que decisions "incorrectes" dels gestors del CST han fet perdre fins a 41 milions d’euros d’ingressos a l’entitat des de l’any 2010. En aquestes decisions els treballadors inclouen la pèrdua de 7 milions anuals arran de la rebaixa del nivell de complexitat de l’hospital derivada del tancament de llits i la renúncia a realitzar determinades activitats quirúrgiques, i el sobrecost de més de 6 milions d’euros que ha suposat la derivació de les analítiques dels pacients al laboratori Centre d’Analítiques de Terrassa (CatLab), empresa de titularitat privada formada pel mateix CST i per la Mútua de Terrassa.

El cas d’aquest laboratori, fundat l’any 2007, és especialment significatiu, segons Lleonart, ja que, en contra de l’objectiu que inicialment s’havia fixat, el CatLab realitza les analítiques del CST i de la Mútua "i poques més", mentre "ha de mantenir una estructura extremadament pesada per la quantitat de proves que fa". Aquest fet comporta una despesa addicional d’entre 1 i 1,5 milions d’euros anuals per al CST.

Sense perdre aquests recursos, l’empresa hauria pogut fer front al deute de 30,6 milions que acumula des de l’any 1988 i entomar "amb més múscul econòmic" les retallades pressupostàries aplicades pel CatSalut des de l’inici de la crisi, apunta Lleonart. Per aquest motiu, des del comitè demanen al nou gerent del centre, Alfredo García, i al conseller de Salut, Antoni Comín, que "depurin totes les responsabilitat que es derivin de les decisions de la gestió".