La sanitat concertada es remou: els treballadors exigeixen igualtat de condicions amb el personal públic

Concentració SISCAT 9 octubre

Prop de 300 professionals de la xarxa sanitària concertada (63 centres hospitalaris i 86 equips d’atenció primària finançats amb recursos públics que apleguen 50.000 treballadors), convocats per les organitzacions sindicals Metges de Catalunya (MC), CCOO, UGT i SATSE, s’han concentrat aquest dimarts davant el Departament de Salut per reclamar a les patronals del sector –Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES)– l’aplicació automàtica en les seves condicions laborals de les millores acordades a la Mesa General de la Funció Pública per al personal de l’Administració. Així, els sindicats exigeixen que es repliqui l’increment retributiu de l’1,95% i la recuperació de la percepció del 100% del sou, des del primer dia, en cas de baixa laboral, de la mateixa manera que l’any 2010 es van fer extensives les retallades decretades per als treballadors públics.

Representants de les quatre organitzacions han estat rebuts pel director de serveis de la Secretaria General de Salut, Xavier Rodríguez, a qui han lliurat un document amb les reivindicacions dels professionals de l’àmbit concertat. Els sindicats demanen que el Servei Català de la Salut (CatSalut) pressioni les entitats patronals perquè apliquin les mateixes mesures econòmiques aprovades per al personal al servei de l’Administració. A més, volen que, en el marc del procés de negociació del nou conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) que ha d’entrar en vigor a partir de l’1 de gener de 2019, s’inclogui la recuperació de les condicions laborals perdudes amb les retallades, així com solucions contra l’increment de la pressió assistencial i la precarietat laboral, i mesures per afavorir la conciliació de la vida personal i laboral.

A la sortida de la trobada, els representants han explicat que la conselleria s’ha mostrat receptiva i predisposada a intercedir amb les empreses sanitàries. El president de MC, Jordi Cruz, ha estat un dels portaveus sindicals i ha remarcat que, mentre que l’Administració i els professionals són indispensables per a la prestació dels serveis de salut, les patronals “són prescindibles”. En aquest sentit, els concentrats han cridat proclames a favor que les seves condicions laborals, professionals i retributives es negociïn directament amb el CatSalut.

La propera reunió entre patronals i sindicats està prevista per al 24 d’octubre, on s’espera la resposta dels representants empresarials a les demandes dels treballadors.