L’Agrupació de Psicòlegs de MC dona suport als professionals de la salut mental davant el nou model d’agenda del programa PCP

Agenda PCP

L’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya (APMC) manifesta el seu suport al comunicat que ha fet públic l'Associació Catalana de Professionals de Salut Mental (ACPSM-AEN) davant els canvis introduïts unilateralment pel Departament de Salut al Programa de col·laboració entre salut mental i addiccions i l’atenció primària i comunitària (PCP). L’entitat ha denunciat el nou model d’agenda que s’ha implantat al programa PCP, ja que redueix el temps per a les primeres visites de 60 a 45 minuts. A més, també escurça el temps de les activitats grupals i atapeeix les agendes de pacients amb programacions "incompatibles amb una bona praxi" que  suposen una "exigència desmesurada" per als professionals.

Els psiquiatres, psicòlegs, treballadors socials i la resta de professionals de la salut mental mostren la seva disconformitat per la imposició d’aquestes modificacions que, segons asseguren, han provocat errors, confusions i l’incompliment de normatives laborals, com el temps de descans durant la jornada o l’horari de finalització de la mateixa.

L’APMC afirma que el temps d’atenció als pacients amb patologies de salut mental i addicions és un element "molt sensible", especialment a l’inici dels tractaments. En conseqüència establir un temps estàndard i inflexible és "contrari a la qualitat i el rigor professional".

En aquest sentit, els representants del psicòlegs clínics de MC critiquen que s’hagi imposat una criteri "economicista" i de "teòrica eficiència" per alliberar hores a les agendes i reduir de manera forçada les llistes d’espera.

Tal com apunta el comunicat de l’ACPSM-AEN, la solució davant la saturació dels serveis de salut mental i addiccions passa per "reforçar la plantilla de professionals i no per vulnerar els seus drets laborals ni la qualitat assistencial que ofereixen", reivindica l’APMC.