L’Agrupació de Psicòlegs de MC publica un decàleg de recomanacions per als facultatius davant la pandèmia del coronavirus

L’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya (APMC) ha elaborat un document decàleg amb recomanacions i orientacions adreçades al personal facultatiu, per promoure un afrontament psicològic el més adequat possible davant la crisi de la COVID-19 i mantenir el benestar anímic dels professionals mentre duri la pandèmia.

A més, ha posat a disposició dels afiliats un servei telemàtic de suport psicològic gratuït en situació de patiment emocional. Les persones interessades han d’enviar un correu electrònic a l’adreça agrupaciopsicolegsmc@metgesdecatalunya.cat, indicant nom i cognoms, i un número de telèfon, i els responsables de l’agrupació hi contactaran al més aviat possible.

“Som conscients del sobreesforç físic i mental que estan patint els facultatius aquestes setmanes i, per això, volem recordar algunes de les pautes que els poden ajudar a encarar de la millor manera aquesta situació”, assenyalen Anna Robert i Xelo Casado en representació de l’APMC, que avancen que, una vegada se superi l’emergència sanitària, l’agrupació reprendrà les seves accions formatives suspeses arran de l’estat d’alarma pel coronavirus i organitzarà nous cursos adaptats a la nova realitat, relacionats amb l’acompanyament en el dol complex i en l’atenció a catàstrofes i emergències, entre altres aspectes.


Decàleg per afrontar la crisi de la COVID-19 (descarregeu-lo en format pdf) 

 1. Fes petites pauses al llarg del dia. Aprofita-les per fer allò que et serveixi per  relaxar-te i alliberar tensió: hi ha qui tanca els ulls i respira profundament, qui dona cops de puny a l’aire o qui escolta o canta una cançó.
   
 2. Accepta les emocions que vagin sorgint, tant les positives com les negatives. L’ambivalència emocional davant la incertesa que comporta una alerta pandèmica és completament normal.
   
 3. Reconeix la vàlua de la teva actuació i procura no jutjar-te si no pots mantenir l’excel·lència professional en moments determinats a causa de la sobrecàrrega assistencial. Som professionals sanitaris que intentem atendre els pacients el millor possible en una situació d’absoluta emergència. A vegades, hem de prendre decisions tremendament difícils i sota molta pressió de temps. Els facultatius també som humans.
   
 4. Estigues atent als senyals que puguis notar del teu cos. De tant en tant, el nostre organisme porta el compte de l’estrès que suportem davant un patiment emocional fort.
   
 5. Procura parlar amb altres companys que creguis que et poden ajudar. La resposta solidària, empàtica i propera és molt important. Val la pena ser-ne conscient i participar-hi.
   
 6. Cuida’t per poder cuidar. En la mesura que puguis, no t’oblidis dels àpats, no abusis de les begudes amb cafeïna, descansa i desconnecta encara que et costi dormir, procura fer alguna activitat física o aprofita per desplaçar-te a peu per alliberar part de la tensió acumulada durant la jornada.
   
 7. Posa’t un límit o deixa-te’l posar, si estàs exhaust. Un petit descans et permetrà agafar forces i recuperar-te. Esgotar-se és legítim i normal.
   
 8. Procura mantenir les activitats que et reconfortin quan arribis a casa. Potser et costarà més del compte, però, si les fas, et sentiràs molt millor amb tu mateix.
   
 9. Comunica’t amb els teus de la manera que et resulti més confortable. Sovint, per no angoixar o explicar les nostres preocupacions als altres, ens tanquem en nosaltres mateixos i això tampoc ens fa estar bé.
   
 10. Contacta amb recursos que et puguin proporcionar escolta i alleujament