La Llei de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut no satisfà les expectatives de Metges de Catalunya (MC), sobretot perquè no reconeix l'especificitat del facultatiu i deixa sense estatut propi a la professió mèdica (fins ara estava vigent l'Estatut jurídic del personal mèdic de la Seguretat Social).
El sindicat també en critica la transposició inadequada de la directiva europea, el manteniment de la mobilitat obligatòria i l'establiment d'un sistema disciplinari exhaustiu i arbitrari.
A partir d'ara, cada comunitat autònoma haurà de desenvolupar el seu Estatut Marc. En aquest procés, Metges de Catalunya defensarà amb fermesa la redacció d'un estatut propi per al col·lectiu mèdic i el manteniment dels acords ja vigents en la sanitat catalana.
La Llei de l'Estatut Marc, una normativa que ha trigat gairebé 20 anys a veure la llum des que l'any 1986 la Llei general de Sanitat fixés la necessitat d'aquesta regulació, estableix les condicions laborals bàsiques dels 600.000 professionals que treballen en aquest àmbit a tot l'Estat.
Aquest nou règim jurídic regula els drets i deures del personal estatutari i defineix, entre altres aspectes, els criteris generals de classificació del personal estatutari, de provisió de places, de selecció i de promoció interna, de carrera professional i de retribucions. També legisla sobre la mobilitat del personal, la jornada de treball i de descans i el règim disciplinari.