Lleonart: "De projectes de reforma i millora, i declaracions d'intencions, l'hemeroteca n’és plena"

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha instat el conseller de Salut, Manel Balcells, a accelerar la transformació profunda del model de sistema sanitari que assegura que vol dur a terme. En un article d’opinió publicat al diari Ara, Lleonart ha explicat que, "tot i compartir el diagnòstic, no hem aconseguit que Salut es decideixi a prendre mesures contundents i immediates per començar a revertir la situació". Per aquest motiu, ha avisat que, si la transformació no arriba ràpid, "esclatarà de nou la conflictivitat, i el que és pitjor, el deteriorament del sistema se seguirà accelerant, costa avall i sense frens".

Lleonart ha remarcat que la pandèmia de la COVID-19 "ha acabat d’enfonsar un sistema que ja estava ferit per les retallades sanitàries". Així, l’atenció primària, "tradicionalment la ventafocs del sistema", ha estat el nivell més afectat, "fins al punt que ha perdut un dels seus principals atributs: l’accessibilitat". Les solucions aportades durant els darrers anys han estat “inexistents o ineficients”, ha afirmat. "Això sí, de projectes de reforma i millora, i de declaracions d’intencions sobre la porta d’entrada i l’eix vertebrador del sistema, l’hemeroteca n’és plena", ha reblat.

El responsable sindical ha assenyalat que el desmantellament de l’atenció primària té altres conseqüències. "On anirà la població si té dificultats d’accés a la primera porta d’entrada al sistema? A la segona, que no és altra que els serveis d’urgències hospitalàries. Només cal escoltar qualsevol professional d’aquest àmbit per conèixer el grau de saturació que pateixen".

I és que el personal facultatiu "no pot esperar perquè no pot més". Per això, Lleonart ha recordat que la taula mèdica bilateral és l’instrument més útil per a la transformació del sistema. "L’objectiu era –i és– consensuar els canvis profunds i imprescindibles que requereix el sistema per recuperar la seva qualitat i fer-la sostenible en el temps. Aconseguir-ho només és possible si els responsables polítics i els gestors tenen la voluntat i el coratge d’implantar mesures que facin atractiu i confortable l’exercici de la medicina a la sanitat pública catalana. Captar i retenir el talent mèdic, aquesta és l’única clau de volta".