El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha valorat les primeres actuacions d’Olga Pané com a consellera de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya. En una tribuna d’opinió publicada aquest dimecres a elMon.cat, Lleonart ha mostrat els dubtes del sindicat sobre les "tasques i funcions" del nou Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS), presidit per Manel del Castillo, si l’objectiu no és elaborar més documents sobre la reforma del sistema, tal com va assegurar Pané en la seva primera compareixença a la Comissió de Salut del Parlament.
La voluntat de millora del finançament sanitari fins assolir el 7% del PIB català també genera alguns interrogants al responsable sindical. I és que, segons ha xifrat Lleonart, comportaria un increment d’uns 7.000 milions d’euros del pressupost de Salut, situant-se per sobre dels 20.000 milions anuals. "Cal preguntar-se d’on sortiran uns recursos que fins ara s’afirmava que no existien i, sobretot, amb quin horitzó temporal es planteja aquest objectiu per saber si és una possibilitat real o només màrqueting polític", ha reflexionat.
La productivitat dels professionals del sistema i la necessitat d’incrementar-la, segons la consellera Pané, també ha estat qüestionada pel secretari general de MC. "Com es mesura aquest paràmetre al servei públic de salut? És adequat valorar els resultats dels actes mèdics en termes de quantitat? El temps i recursos invertits en la resolució d’un problema de salut es poden estandarditzar per valorar si som o no prou productius?", s’ha preguntat Lleonart, que ha recordat que, pel que fa a gestió de la sanitat pública, "el consens social ens diu que l’enfocament humanista se situa per sobre de l’economicista".
El dirigent sindical ha proposat mètodes alternatius d’inspiració per millorar la gestió sanitària, com el mètode Kaizen, d’origen japonès, la traducció del qual seria canvi a millor. "Per a la filosofia Kaizen, el treball en equip, la participació, el respecte o la bona comunicació són valors fonamentals per fer possibles les millores, i un dels factors essencials és la seva horitzontalitat: implica per igual els empleats i els òrgans directius", ha explicat.
Més enllà de les metodologies, Lleonart ha insistit que el sistema sanitari català "reclama una actuació consensuada per recuperar la capacitat de donar resposta a les necessitats assistencials de la població amb qualitat, sostenibilitat i amb un personal que senti reconegut i orgullós del servei que ofereix a la societat".