Lleonart: “El nostre 1 de maig és la lluita constant i diària contra les mancances d’un model sanitari completament esgotat”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha acusat aquest dissabte els responsables sanitaris de continuar incidint en un sistema low cost que “maltracta els seus professionals” i, per això, ha asseverat que “el nostre 1 de maig és la lluita constant i diària contra les mancances d’un model completament esgotat”.

En una entrevista simultània a TV3 i al canal 3/24, amb motiu del Dia Internacional del Treball, Lleonart ha afirmat que la situació actual de la sanitat catalana “és igual de precària que abans, però amb una pandèmia a sobre”, atès que els recursos no s’han incrementat davant l’emergència. En aquest sentit, ha recordat que el pressupost consolidat de Salut de 2020, traient la factura de la COVID-19, encara està un 0,9% per sota dels comptes de 2010. “Estem perpetuant les retallades que es van instaurar fa més d’una dècada”, ha exclamat i ha advertit que Catalunya no anirà enlloc si la sanitat no és un objectiu de país. “Estem a la cua d’Espanya i d’Europa quant a inversió en sanitat i també pel que fa a salaris i condicions laborals. Davant d’això, els professionals poden fer dues coses: revoltar-se o marxar”, ha conclòs.

Per al dirigent sindical, el problema rau en la “politització” de l’atenció sanitària que ha fet que gran part dels mitjans destinats a fer front a la pandèmia s’hagin dedicat a construir noves infraestructures, en referència als hospitals satèl·lit, però sense personal, “i això és absolutament insostenible”. 

Lleonart ha remarcat que els facultatius i la resta de treballadors sanitaris de la primera línia contra el coronavirus estan “molt tocats”, ja que estan fent un sobreesforç sostingut sense treva des de fa més d’un any, amb pocs descansos i jornades laborals de fins a 100 hores setmanals. “Hi ha professionals que estan abandonant la feina i d’altres amb baixes per estrès, i la situació no té pinta de millorar”, ha augurat.

S’ha queixat de la distància que separa la política de la realitat sanitària i ha lamentat que ningú es recordi dels sanitaris, quan, en canvi, es parla constantment de salvar el Nadal, la Setmana Santa o l’estiu: “No he sentit cap polític dir que s’ha de salvar el personal sanitari, el qual està sotmès a una pressió assistencial increïble i sense recursos”. 

Amb tot plegat, ha instat els gestors a reconstruir el model sanitari i a situar les persones, tant els professionals com els pacients, al seu centre. “Els primers, perquè son els que poden pilotar aquesta reconstrucció i els segons, perquè han de ser l’eix de totes les nostres actuacions”, ha argumentat. 

Lleonart ha precisat que el sindicat estarà pendent de la sensibilitat del nou Govern respecte a aquests requeriments per valorar si inicia un nou cicle de mobilitzacions, tot i que ha afegit que, si hi ha una predisposició a aportar solucions, la situació encara es podria reconduir.