Lleonart: "El sistema necessita un 'reset' perquè ara mateix és ingovernable"

Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha participat aquest dilluns en un debat radiofònic al voltant de la sanitat pública amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 12 de maig. El responsable sindical, juntament amb representants dels col·legis de metges i d’infermeria, així com de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, han detallat a Ràdio 4 les principals demandes sanitàries del sector a les quals haurà de fer front el nou Govern de la Generalitat.

Lleonart ha assenyalat els cinc eixos d’actuació en què, a criteri de MC, s’ha focalitzar la gestió del futur Departament de Salut. En primer lloc, ha demanat que el pressupost sanitari s’iguali a la despesa real, ja que la partida consignada encara se situa uns 3.000 milions d’euros per sota de la despesa que finalment s’acaba executant de manera anual. “O bé no es creuen els pressupostos, o han de seguir retallant”, ha remarcat.

Després del pressupost, la planificació és la següent gran demanda del sindicat mèdic. “No es pot planificar perquè Salut no sap quants professionals de les diferents especialitats mèdiques hi ha al sistema”, ha assegurat Lleonart que, per aquest motiu, ha demanat que la conselleria prengui el control dels recursos humans per “planificar i distribuir els professionals pel territori de manera equitativa”.

En aquest sentit, el secretari general de MC s’ha mostrat partidari de fer un “reset” perquè l’actualment sistema sanitari és “ingovernable”, ja que “depèn de més de 100 proveïdors de salut, cadascun amb les seves prioritats”.

Millorar les condicions laborals i retributives dels professionals, facilitant-los la conciliació per “evitar que fugin”, reduir la sobrecàrrega laboral, fixant límits al sobreesforç, i potenciar l’atenció primària perquè “sigui el veritable pal de paller del sistema” han estat la resta de demandes de Xavier Lleonart per la nova etapa de gestió sanitària que obriran les properes eleccions autonòmiques.