Lleonart: "Els metges se senten sistemàticament maltractats"

Xavier Lleonart

Entrevista d’impacte al secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart. El diari digital elMón ha conversat amb el responsable sindical sobre la situació del sistema sanitari després del terratrèmol provocat per la pandèmia del coronavirus. Lleonart ha fet una àmplia radiografia de la sanitat catalana sobre la qual ha advertit que "el pitjor està per venir". La falta de professionals, especialment facultatius, és la gran amenaça que plana sobre el sistema de salut. "Els polítics segueixen el qui dia passa, any empeny. Ho veuen molt lluny i miren de passar-se la pilota per veure si xutant una mica li toca resoldre-ho a un altre. Mentre no es posin mesures estem perduts", ha afirmat.
 


Lleonart ha insistit en la manca de planificació i transparència del Departament de Salut i ha explicat el plantejament del sindicat per resoldre l'"hecatombe". La solució que proposa l’organització passa perquè tot el personal sanitari estigui sota control de la Generalitat, "així sabrien de quin personal disposen i podrien començar a planificar, amb un mapa de Catalunya, on calen professionals".

En qualsevol cas, el secretari general del sindicat mèdic ha retret a l’Administració que va "radicament tard" i que segueix sense afrontar el desgast i el malestar dels facultatius, que “se senten sistemàticament maltractats” per les baixes retribucions, però també per la sobrecàrrega assistencial. "És increïble que el Govern o els responsables sanitaris pensin que és normal atendre 50 persones en un torn. Això ho creu gent que no s’ha posat mai davant d’un pacient i no sap que és impossible donar la mateixa qualitat assistencial al primer pacient que a l’últim", ha reblat.

La conseqüència de tot plegat és la marxa de professionals mèdics del sistema, o la dificultat per reclutar-ne de nous. "Aquell que té l’opció de marxar a qualsevol altre lloc mínimament millor que l’atenció sanitària pública ho fa", ha assegurat Lleonart. Un problema del qual els polítics són coneixedors, ha afegit, "i ningú no fa res per esmenar-ho".

En aquest sentit, ha reclamat la millora de les condicions laborals i retributives, "no perquè creiem que som els millors i per això volem que ens paguin més; el que volem és que a la gent no li resulti atractiu anar a França o a Portugal a treballar. Els hem format nosaltres, s’ha fet una inversió en ells i una aposta com per ara deixar perdre el talent i que l’aprofitin altres".